Jaguáří puberťák si po měsíci zvykl na nové prostředí i parťačku

ZLÍN - Jen málokdo z nás by si po měsíci zvykl na úplně nové prostředí v jiné zemi a ještě k tomu na nového parťáka. Jaguárovi jménem Akabo ze zlínské zoo se to ale celkem daří. I když je to puberťák...

Návštěvníci zlínské zoo už mohou ve výběhu jihoamerické expozice vídat nového obyvatele. Tím je černý samec jaguára Akabo, který se přibližně měsíc po svém příjezdu celkem rychle sžil se samicí Yunou. Chov těchto zvířat je pro zlínskou zoo opravdu významný.

V přírodě jaguáři mizí. Oproti tomu, jaká byla situace před sto lety, je aktuálně najdeme v polovině areálů. Takže jsme moc rádi, že tohoto samce máme a že se s Yunou dobře seznámili, protože v přírodě to bývají samotáři. Tady spolu hezky fungují od samého začátku,“ zmínil zoolog zlínské zoo Zdeněk Čech.

Pokud by se však Akabo s Yunou přece jen pohádali, jak už to bývá u opačných pohlaví běžné, každý z nich má vlastní ubikaci a dostatečně velký výběh. Ke spokojenosti jim pomáhá také pestrý jídelníček – pochutnávají si na hovězím, skopovém, drůbežím, zvěřině i vnitřnostech.


Mají tři krmné dny v týdnu prostřídané s hladovkou. Je to jako v přírodě, kde zvíře uloví kořist, nažere se a potom dva tři dny tráví. Podobně se jim to snažíme dávkovat i u nás, aby to bylo přirozené pro jejich organismus. Na den to vychází na 4-5 kilo masa,“ informovala chovatelka Zoo Zlín Ivana Jakšicová.


I když černý samec budí respekt, je to teprve odrostlé mládě a k dospělé samici se chová s náležitým respektem. A protože jaguáři dospívají až kolem třetího roku života, rok a půl starý Akabo a dospělá Yuna mají na romantiku ještě čas…

Jestli vás zajímá, jak vypadalo první seznámení jaguářího páru, podívejte se na video na začátku článku, stojí to za to!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x