Jak jde kultura v době covidové

Foto: Zlínsko a Luhačovicko
ZLÍNSKO a LUHAČOVICKO - ,,Přežije-li kultura, přežije národ.” vyřkl Jan Mládek a my jsme se vám tak rozhodli zprostředkovat dávku kultury i v těchto zvláštních časech. To, že všechny kulturní stánky jsou zavřené ještě neznamená, že se v mezičase nesnaží a připravují pro vás kulturní aktivity, které jsou v souladu s aktuálními nařízeními. Přinášíme vám tak přehled toho, co se děje v rámci naší destinace, ale podíváme se i na to, co máte k dispozici v rámci celé České republiky.

Co je doma, to se počítá aneb výběr z regionu

Muzea a galerie

Baťův institut nabízí možnosti prohlédnutí expozic z pohodlí vašeho domova. Projít si jej můžete celý zde nebo vstoupit do jednotlivých výstav. Najdete v online výstavách něco, čeho jste si při běžné návštěvě nevšimli?

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně si připravila online program pro ty nejmenší i pro dospělé. Nabízí tak formou videí např. návody a podklady k tvoření uměleckých děl pro děti. GALEŘIŠTĚ ovšem není jedinou aktivitou, veškerý přehled programu najdete zde.

Galerie G18 vás zve do virtuální výstavy diplomových prací studentů Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně. Co vzniklo za poslední rok na akademické umělecké půdě? A kdo je váš favorit? Výstavu najdete pod tímto odkazem.

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně nyní pracuje s video reportážemi. Můžete si prohlédnout například video z výstavy Poslové z vesmíru, meteority a tektity.

Venkovní výstavy na vás čekají ve Zlíně i v Luhačovicích. Můžete si je užít při zdravotní procházce ve dvou za dodržování všech bezpečnostních opatření. Výstava Má vlast cestami proměn se nachází u Památníku Tomáše Bati ve Zlíně. V Luhačovicích před radnicí vás čeká výstava Svatba na luhačovském Zálesí, kterou doplňuje výstava Luhačovická vzduchoplavba na městské promenádě v ulici Dr. Veselého. Protáhnout to můžete i do parku, kde je stálá trasa po uměleckých ptačích budkách

Divadlo

Ani Městské divadlo Zlín nezahálí a produkuje online. Díky národní platformě pro divadelní přenosy dramox.cz se můžete podívat třeba na Maryšu s Petrou Hřebíčkovou i dramatizaci Stendhalova románu Červený a černý s Radovanem Králem a brzy taky inscenaci Baťa Tomáš, živý s Gustavem Řezníčkem.

Kino

Když nemůžete do kina, může kino k vám domů. Díky online live vysílání Kina Napajedla se můžete těšit na spoustu filmových novinek a zážitků. Celý program zde.

Hudba

Živý Zlín má v plánu sérii živě streamovaných koncertů z naprosto jedinečných míst ve Zlíně. Pozvánky na koncerty, stejně jako záznamy videí se zajímavými kulturními osobnostmi Zlína najdete na jejich webových stránkách.

Hudební databázi Naxos Music Library obsahující přes 150 tisíc CD různého žánru nabízí

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně.

Literatura

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně dále nabízí službu eVýpůjčka, kde si čtenáři mohou zapůjčit online knihy z bohaté databáze. Další službou jsou DNNT – Díla Nedostupná Na Trhu. Tato databáze zpřístupňuje zájemcům tisíce digitalizovaných knih a dalších dokumentů, které již nejsou dostupné na knižním trhu.

Online archiv časopisu Prostor Zlín, který vydává Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně najdete zde.

Další

Zvuková mapa Luhačovic – vítěz festivalu rozhlasové tvorby je vám k dispozici 24/7 – poslechněte si rozhlasové hry a příběhy historických událostí Luhačovic. Doma nebo při procházce městem k léčivým pramenům.

ZAM milovníci architektury jásejte. Projeďte si webové stránky a připravte si vědomostní základnu na vše procházky po krásách zlínské architektury díky Zlínskému architektonickému manuálu

Svatomartinské hody z Vizovic, jo, i tohle jde online. V týdnu od 9. do 15. listopadu se o tom můžete přesvědčit na naší facebookové události s názvem Svatomartinský trh. Od neděle 8. listopadu budeme až do úterý postupně představovat jednotlivé regionální producenty z našeho okolí, jejich produkty si následně budete moci koupit, podpořit tak místní ekonomiku a začít chystat vánoční dárky.

Z celé České republiky

Film na živo je „novým online domovem živé kultury“. Společný projekt HEAVEN’S GATE Viktora Tauše, JATEK78 a Cirku La Putyka bude spuštěn 1. 11. 2020.

Na online výstavu věnovanou slavnému scénografovi Josefovi Svobodovi zve IDU.

Facebooková skupina Kultura Online pro vás zajišťuje vyhledávání streamů a záznamů, abyste měli všechny koncerty, představení a jiné pořady pěkně pohromadě.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, se přesouvá do digitálního azylu, proto letošní 24. ročník proběhne online! Plnohodnotný filmový program i výjimečné desáté Inspirační fórum. Festival probíhá až do 8. listopadu.

Moravská galerie v Brně zve na online vzdělávací kurzy zaměřené na dějiny umění. Každé úterý se můžete připojit a nasát další vědomosti.

Máte další tipy na to, co se děje u nás v regionu nebo napříč celou republikou? Určitě nám dejte vědět!

Článek a fotografie zpracovala destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x