Jak to vidí slavný Emil? Určitě přijďte na atletický svátek

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Atleti budou mít na svém víkendovém mistrovství republiky ve Zlíně speciální dozor. Na jejich bitvy mimo jiné o účast na olympiádě v Tokiu bude ze své pozice dohlížet největší český atlet všech dob Emil Zátopek. Proč neudělat pozvánku na špičkové zápolení tuzemské elity právě s ním. Trocha fantazie nikoho nezabije, že ano.

Jste tady na Stadionu mládeže v bronzovém provedení už sedmý rok. Pan sochař Radim Hanke vás vyvedl dokonale. Mistrovství České republiky mužů a žen bude asi největší akcí, kterou jste tady viděl, je to tak?

Jistě, moc se těším, v době koronaviru jsem tu často byl úplně sám, celý život jsem hodně společenský člověk, to mě fakt nebavilo. V sobotu a v neděli odpoledne to bude něco úplně jiného.

Na koho ze svých následovníků se těšíte?

Těch bude. Bára Špotáková je dvojnásobná olympijská vítězka, trojnásobná mistryně světa. Její souboj s Nikolou Ogrodníkovou o titul, to bude pecka. Nebo kluci. Víťa Veselý se letos dost zlepšuje, Kuba Vadlejch závodil méně, uvidíme.

Kořením šampionátu budou běžci, na koho byste pozval?

Pavel Maslák, sprinteři Veleba, Stromšík, Jirka, Filip Sasínek, jsem už starší pán, příští rok mi bude sto, ten kompletní výčet po mně nemůžete chtít. Ale hvězd naší atletiky bude mnohem víc, Roman Juška tady na tomto stadionu třeba skočil parádních 821 centimetrů. Kvalitní jsou čtvrtkaři, překážkáři, Petr Svoboda chce jít 110 metrů překážek pod 13.50. Těším se na vytrvalce a vytrvalkyně. A pozor, koulař Tomáš Staněk se vrací do top formy!

Při organizaci to určitě neměli zlínští atleti lehké…

No jo, je to akce jako hrom, pomohli i kamarádi z jiných atletických oddílů. Jinak mi říkal ředitel akce, zlínský předseda klubu Lukáš Vojtek, že mám poděkovat městu Zlín i Zlínskému kraji za vydatnou podporu.

Vy jste legenda přímo absolutní, těm se dělají sochy. Koho ze slavných atletů minulosti jste pozval?

Těším se třeba na Helenu Fibingerovou, Jarmilu Kratochvílovou, z mladších na Zlíňáka Tomáše Dvořáka, jeho holky budou samozřejmě závodit, myslím, že těch známých tváří bude mnohem více.

Jaké to bylo dohlížet na přípravy této jedinečné akce ve Zlíně?

Což o to, já jsem v bronzu v pohodě, ale myslím, že do téhle barvy v těch vedrech půjde spousta dalších lidí. Klobouk dolů před nimi, moc toho nenaspali. Tak jsem jim nechal připravit ideální počasí, to řídí z nebe už od loňska moje Dana.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x