Jako vždy coby posel jara. Šafrán už kvete

Foto: Oldřich Pechal
LAČNOV - Jen na několika místech v republice vykvétá vždy zkraje jara šafrán bělokvětý. Jeho metropolí je bezpochyby Lačnov, nevelká vesnice na Vsetínsku, která zpravidla v tomto čase zažívá nápor jara a šafránu chtivých médií i turistů.

Stejně tak v tomto čase se místní zabývají tím, zda-li se sem vzácná rostlina ve svých semenech opravdu dostala v seně vojenských koňských povozů, anebo to bylo úplně jinak. Tak trochu to připomíná občasné snahy o určení místa narození Jana Amose Komenského. Ostatně vždy kolem data jeho narození 28. března se tisíce květů podívá mezi lidi.

Historie teď nehraje roli, ani odpovědi na zmíněné otazníky. Důležitá je ryzí přítomnost. Louky poseté touto krásou vydrží jen pár dnů.

„Přesně tak, my jsme za šafrán pokaždé rádi, tentokrát je ho více než jindy i na místech méně frekventovaných než třeba tradičně tady nedaleko školy a obecního úřadu,“ přehlíží koberce květů starosta Lačnova Oldřich Pechal.

Zatímco v těžké době covidové před třemi lety sem kvůli tehdy hodně přísným opatřením turisty vůbec nepouštěli, teď je to naštěstí jinak.

„Paráda, krása, jsem moc ráda, že mohu vidět tu nádheru,“ těší pohled třeba Terezu Votoupalovou, kterou nám pan starosta vyfotil s malým synkem.

Přijeli z Horních Dubňan na Znojemsku, což je lán světa, ale lán křehkých krásných květů jim za návštěvu jižního Valašska určitě stál.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x