Jan Saudek slaví 85. narozeniny výstavou ve Zlíně

ZLÍN - V Obchodním domě Zlín si mohou návštěvníci prohlédnout kolekci fotografií Jana Saudka. Prodejní výstava nazvaná „85“ se koná k příležitosti letošních 85. narozenin tohoto největšího českého žijícího fotografa, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Obchodního domu Zlín Martina Žáčková.

Symbolicky představí výstava 85 jeho fotografií. Sám autor má v nejbližších dnech do Zlína zavítat, aby výstavu osobně uvedl.

„Jde o pečlivě vybraný průřez od nejstarších témat spjatých se vzpomínkami na dětství či známými figurálními motivy zasazenými do průmyslové krajiny až po poslední díla, v nichž Jan Saudek svým osobitým, až provokativním způsobem zachycuje ženské tělo jako oslavu jeho krásy a přirozenosti. Vystaveny jsou i některé z ikonických fotografií, dobře známých široké veřejnosti. Podobně rozsáhlé výstavy dnes Jan Saudek dělá jen velmi zřídka, na Moravě to bylo naposledy před sedmi lety na zámku Holešov. Sběratelé a milovníci umění mohou všechny vystavené originály také zakoupit. V prodeji jsou i vybrané knihy, sběratelské plakáty nebo pohlednice,“ uvedl Pavel Chmelík z Galerie Artrium, která výstavu pořádá spolu s Obchodním domem Zlín a Magistrátem města Zlína.

Jan Saudek je označován za nejvýznamnějšího žijícího českého fotografa a řadí se mezi desítku nejlepších žijících světových fotografů. „Je nám ctí, že můžeme pro vystavení jeho díla poskytnout naše prostory. Speciálně pro příležitost výstavy jsme zřídili prodejní galerii vedle kavárny Bistrotéky Valachy, kde díky množství přirozeného světla díla Jana Saudka krásně vyniknou,“ dodala manažerka Obchodního domu Soňa Ondřejová.

Výstava je otevřená denně mimo pondělí od 10.00 do 19.00 hodin. Pro skupiny je možné předem objednat komentovanou prohlídku.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x