Japonské turisty by Zlín zaujal, jeho genius loci je výjimečný, říká velvyslanec Japonska Nagaoke Kanuke

Primátor Jiří Korec a velvyslanec Japonska v ČR Nagaoke Kanuke. Foto: Město Zlín
ZLÍN – Krajské město navštívili v uplynulých dnech vzácní hosté. Do Zlína přijeli velvyslanci Malajsie, Irska a Japonska a také zástupci partnerských měst Partizánske a francouzského Romans. Setkání s vedením zlínské radnice neměla pouze zdvořilostní charakter.

Debata s velvyslankyní Malajsie Suzilou Bintiovou Mohdovou Sidekovou se týkala možné spolupráce ZOO Zlín v Lešné s jedním z malajsijských zooparků. Zajímavostí je, že zájem o kooperaci přichází právě z malajsijské strany. Tématem rozhovorů byla také ekonomika, konkrétně možnosti zlínských firem na trzích v Malajsii a Asii.

Zatímco setkání s irským velvyslancem Alanem Gibbonsem bylo spíše neformální, rozprava s velvyslancem Japonska Nagaoke Kanukem může mít pokračování ve formě zlínské účasti na světové výstavě EXPO 2025 v Ósace.

„Zlín je pohledné město, jeho genius loci je výjimečný a japonské turisty by nepochybně zaujal. Ovšem jestli je chcete oslovit a do vašeho krásného města přilákat, musíte se jim sami prezentovat. Příležitost k tomu bude už za rok v Ósace na EXPO. Zlín jednoznačně má co nabídnout, jeho architektura je úžasná,“ uvedl Nagaoke Kanuke, který zlínského primátora Jiřího Korce osobně pozval k návštěvě EXPA.

Korec jednal v minulých dnech také se svým protějškem z partnerského města Partizánske Jozefem Božikem, jeho místostarostou Vladimírem Karáskem a představitelem Romans, které zastupoval ředitel Romans International Patrick Girault.

Probírala se společná témata vzájemné spolupráce partnerských měst nebo účast dětí v mládežnické porotě zlínského filmového festivalu, kde letos za Partizánske zasedli Simon Hýrošš a za Romans Julien Audibert,“ přiblížil jednání mluvčí Zlína tomáš Melzer.

V případě Romans je v jednání podpora výměnných pobytů žáků jazykové školy ZŠ Kvítková se základní školou z Romans, a také prohloubení spolupráce Francouzů s Rugby clubem Zlín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x