Jarmila Buchwaldková: knihovnicí čtyři roky, čtenářkou více než sedmdesát

Foto: zlin.cz
PROVODOV - Nedávno přebírala v sídle Zlínského kraje společně se třemi kolegyněmi ocenění pro nejlepší knihovníky. Příběh Jarmily Buchwaldkové je pozoruhodný. Když se za ní vypravíte už za tmy, chvíli před koncem otevírací doby, dozvíte se věci, které přímo zahřejí. Aneb, jak se programátorka na penzi úspěšnou knihovnicí stala.

Knihovna je v Provodově v přízemí v budově základní školy. Do podzimního večera září světlem. A když vstoupíte, taky barvami. Nejen na obalech knih. Děti už jsou dávno doma, paní Jarmila ještě u sebe. Mimochodem, právě děti hrají v ocenění práce téhle dámy značnou roli. Na kraji ji odměnili za práci s malými čtenáři, třebaže nejen za to.

Tahle rodačka ze Zlína pracovala dlouhá léta v Ostravě jako programátorka. Řízením osudu se ne tak dávno dostala ze severu zpět. Knihovnicí je teprve od roku 2017, ale čtenářkou o hodně déle.

„No to tedy ano, už toho hodně pamatuji, vybavím si někdy v první třídě i první přečtenou knihu nějakých pět let po válce, jmenovala se O traktoru, který se splašil,“ říká s úsměvem. A o zatím úplně poslední má taky jasno. „Zrovna jsem odložila tady v knihovně knihu Jakuby Katalpy Zuzanin dech,“ ukazuje paní Jarmila.

A ukazuje i jinou věc. To už je ta, za kterou dostala ocenění. „Tohle jsou Lovci perel, naše soutěž pro dětské čtenáře, tady na okně ty perly vidíte. Každé dítě z naší školy, kam počítám i sousedy z Březůvek, má za jednu knihu jednu perlu. Vůbec, moc mne těší, že děti u nás čtou, to je skvělá zpráva v dnešních internetově-počítačových dobách,“ říká.

Sama paní Jarmila udiví tím, kolik knih už přečetla. Třebaže se rozhodně nechce chlubit, k tomu má opravdu daleko. „No, začala jsem v sedmi, to máme nějakých sedmdesát let, velmi zjednodušeně řečeno, čtu prostě pořád. Určitě nebyl týden, kdy bych nečetla knihu, snad se dá říci, že v průměru přečtu jednu denně,“ vyráží posluchači dech.

Pak by to znamenalo nějakých 25 tisíc knih, kdyby se naskládaly na sebe, měla by paní Jarmila v Provodově kilometr vysoký KK, tedy komín z knih. V knihovně má mimo jiné citát: „Knihy jsou pro lidi tím, čím pro ptáky křídla.“

„Jistě, proto jsem si jej vybrala. Knihy nám dávají velikou radost a možnost vybrat si, kde chci být. Jeden den v minulosti, jindy v budoucnosti, teď v Africe a zítra v Antarktidě,“ vypráví knihovnice a náruživá čtenářka s obrovským přehledem.

„Za minulý rok u nás vyšlo asi 15 000 titulů, skvělých, dobrých i horších, to je jasné. Hodně píší ženy, knihy určitě mají budoucnost,“ je si jista a přidává krásnou historku ze své knihovny.

„Jedna paní mi přinesla knihu s tím, že se jí do ní zakousl pes a sežral dva listy, ona už měla v ruce nově koupený týž titul. Tak vida, u nás v Provodově máme mezi 185 čtenáři zájemce o literaturu i mezi zvířátky,“ končí paní Jarmila příjemné setkání.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x