Jde to chutně i zdravě! Zařízení školního stravování Fair Play Zlín získalo prestižní ocenění

Foto: Fair Play Zlín
ZLÍN – Už druhým školním rokem připravuje jídlo pro děti v Ekocentru na Velíkové u Zlína zařízení školního stravování Fair Play Zlín. To teď za svou práci sklízí zasloužené ovoce v podobě stříbrné medaile v programu Skutečně Zdravá škola, jehož cílem je nabízet dětem jídlo chutné, zdravé a připravené z kvalitních surovin.

V čele Fair Play Zlín stojí zkušený šéfkuchař Jára Bonn s patnáctiletou praxí. Pod jeho vedením jsme stihli vdechnout život nové moderně zařízené kuchyni, najít dodavatele kvalitních lokálních surovin, vařit přesně a beze zbytků, vyladit receptury, aby chutnalo dětem i dospělým,“ uvedl za tým Fair Play Zlín Tomáš Černý.

Vařit pro děti je podle Černého velkou výzvou, protože právě děti jsou nejupřímnější strávníci s okamžitou, někdy až velmi krutou zpětnou vazbou. „Bez přemýšlení na vás vypálí, zda jim chutnalo, nebo ne,“ zmínil s úsměvem Černý.

Fair Play Zlín je kombinace školní kuchyně s restauračními postupy, proto musí její kuchaři podávat kvalitní výkon a držet tempo.Neustále pečujeme o dobrou náladu nás všech. Často se tu zpívá, rapuje, beatboxuje nebo jen poslouchá hudba,“ prozradil Tomáš Černý.

Zařízení školního stravování Fair Play Zlín tvoří menu v závislosti na aktuální nabídce farmářů. Nákupy surovin plánuje tak, aby polovina potravin byla z farem, což je podmínkou pro získání stříbrné medaile v programu Skutečně Zdravá škola. Mezi další podmínky patří například povinnost používat alespoň pět procent bio surovin, umožnit výběr minimálně ze dvou jídel, z nichž jedno je bezmasé, nebo použití ekologicky šetrných mycích prostředků.

Dosažení stříbrných cílů se povedlo až po 5 měsících. Postupně se nám podařilo nahradit základní konvenční suroviny z Makra jako veškeré maso, mléčné výrobky, kořenovou zeleninu a ovoce, vejce, chlebovou mouku a jiné za lokální suroviny od lokálních dodavatelů,“ informoval Černý.

Fair Play Zlín je první školní kuchyní ve Zlínském kraji, které se zisk stříbrné medaile podařil. Na jejím jídle si aktuálně pochutnává přibližně 150 strávníků. „Jídlo přímo vydáváme šestnáctičlenné partě dětí z lesní školky, zbytek zavážíme dalším soukromým školkám, školám a dětským klubům ve Zlíně,“ dodal na závěr Tomáš Černý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x