Je libo Páternoster, Dřevák nebo Zlínskou žárovku? Nebojte se, sklo křoupat nemusíte

Zlínská žárovka, foto: Bar 1931
ZLÍN – Páternoster, Dřevák, Emil Z., 700 Sedm set, Vrchní nebo Jižňáky. O co jde? A proč tak podivné názvy? Vysvětlení je velmi jednoduché – jde o originální názvy drinků, které na počest 700. výročí první písemné zmínky o městu Zlín vytvořili barmani zlínského Baru 1931.

Drinky, které vytvořili barmani Baru 1931 připomínají slavné zlínské osobnosti a dominanty. Pohráli si jak s recepturami, tak i se servisem, který je plný hravých a vtipných detailů na počest letošních oslav 700. výročí od první písemné zmínky o městu Zlín.

Chtěli jsme přispět k oslavám Zlína způsobem, který je nám vlastní, a tak vznikl nápad vytvořit speciální zlínské drink menu. Každý z týmu si zvolil vlastní témata a na míru připravil originální koktejly. Celkem jich je deset. Pracovali jsme na nich dva měsíce a věříme, že se návštěvníkům budou líbit. Chtěli jsme, aby drinky byly opravdu mimořádné nejen chutí, ale i servisem, proto jsme si nechali vyrobit na míru i některé rekvizity,“ popisuje šéfbarman Baru 1931 Tomáš Petr.

Jedním z originálních drinků je Dřevák. Ten vznikl na počest továrníka Tomáše Bati. Není totiž Zlíňáka, který by neznal rčení „dopadl jako Baťa s dřevákama“. Právě dřeváky se staly legendárními jako zpočátku neúspěšný podnikatelský záměr. Po letech je ale Baťova fabrika přece jen dokázala přetvořit v úspěch.

Tento drink servírujeme ve skutečném dřeváku. Bohužel jsme během příprav menu zjistili, že klasické dřeváky se dnes nedají běžně koupit, tak jsme si nechali u řezbáře Pavla Spurného ze sousední Březnice vyrobit nějaké na míru,“ dodává Tomáš Petr.

Dalším nevídaným drinkem je Zlínská žárovka. Ta poukazuje na vzhledovou jednoduchost a funkčnost, která je pro Zlín typická. Servíruje se ve skleničce tvaru žárovky a po postavení na speciální dotykovou plochu se rozsvítí cihlově červenou barvou.

Drink 700 Sedm set symbolizuje velká bublina, tedy nula, naplněná kouřem. Barmani ji přitom tvoří přímo na skleničce před hosty.

Koktejl Jižňáky poukazuje na známé Jižní Svahy. Využívá slivovici z místní pálenice, která stojí právě na úpatí tohoto sídliště.

Na počest zlínské legendy vznikl koktejl Emil Z. A o jakou osobnost že to jde? Ano, řeč je o slavném sportovci Emilu Zátopkovi. Inspirací barmanům byla písková a modrá barva, která je typická jak pro starší, tak pro dnešní sportoviště.

Z desítky originálních drinků můžeme vzpomenout ještě Vrchní. Ten je názvem i složením inspirovaný legendárním filmem, v němž si roli knihkupce a podvodného číšníka Vrány zahrál nezapomenutelný zlínský rodák Josef Abrhám. Je smutnou shodou okolností, že právě nedávno známý herec zemřel. „O to víc jsme ale rádi, že můžeme tohoto slavného rodáka prostřednictvím legendárního filmu připomenout v souvislosti s výročím města Zlína,“ uzavírá Tomáš Petr.

Pokud jste dostali chuť vyzkoušet jeden z vyjmenovaných drinků, nebo jste zvědaví na další originální koktejly, zastavte se v Baru 1931, který je součástí zlínské Bistrotéky Valachy.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->