Jedna jízdenka na autobusy, vlaky a MHD? Ve Zlíně a Otrokovicích se brzy zjednoduší cestování

foto: Zlínský kraj
ZLÍN, OTROKOVICE – Cestování s přestupy bude brzy ve Zlíně a Otrokovicích mnohem jednodušší. Ten, kdo se na svou cestu vydá krajským vlakem, autobusem nebo tamní městkou hromadnou dopravou, bude potřebovat už jen jednu jedinou jízdenku. Systém jednotného tarifu, který toto všechno umožní, by měl začít fungovat už letos.

Ve čtvrtek 1. února podepsali náměstek hejtmana Radek Doležel, primátor města Zlína Jiří Korec a starostka Otrokovic Hana Večerková dohodu o spolupráci, která by měla zjednodušit cestování nejen tamější městskou hromadnou dopravou, ale i vlaky a autobusy ve Zlínském kraji. Právě tato dohoda totiž umožní sjednocení ceny za jízdné, zajistí jednotné jízdní doklady a způsob odbavení. Včlenění zlínské a otrokovické MHD do Integrované dopravy Zlínského kraje tak lidem z okolí umožní cestovat jen s jednou jedinou jízdenkou.

„Podpis dohody je prvním krokem k tomu, abychom se s oběma městy domluvili na společných tarifních a odbavovacích principech, které umožní cestování na společný jízdní doklad jak krajskými linkami, tak městskou hromadnou dopravou na území Zlína a Otrokovic. Už letos začne jako společná platforma fungovat nová mobilní aplikace pro placení jízdného,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Radek Doležel.

Před samotným spuštěním společného tarifního systému ale bude potřeba provést úpravu odbavovacího zařízení ve vozidlech. Ta by měla zajistit, že všichni dopravci budou moci přijímat nejen platební karty, ale také stávající karty Zlínského kraje. Pokud vše půjde podle plánů, měl by lidem ze Zlína a Otrokovic systém jednotného tarifu ulehčit cestování ještě před koncem roku.

„Snahou hejtmanství je integrace všech MHD v regionu do systému Integrované dopravy Zlínského kraje. Od července loňského roku je plně integrovaná MHD v souměstí Uherské Hradiště – Staré Město – Kunovice, na jaře letošního roku dojde k integraci MHD ve Vsetíně. S městem Kroměříž kraj chystá podpis obdobné deklarace v nejbližších týdnech,“ doplnil Doležel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x