Jiří v Jiříkově vidění: vzácnosti ze Sedélka

Strnad malinký. Foto: archiv J. Sviečky
BISKUPICE - Zdálo by se, že jednoho z nejuznávanějších tuzemských ornitologů a "tátu všech ptáků" Jiřího Sviečku nemůže už v jeho oboru překvapit vůbec nic. Jenže, co se zdá, nemívá úplně reálný základ a překvapení jsou od toho, aby zahýbala i těmi největšími znalci. Čímž tedy pan Jiří rozhodně je. Přesto mu téměř vyskočily oči z důlků, chcete-li, ocitl se v Jiříkově vidění.

To se stalo, když se vydal jako každé ráno na odchyt ptactva ve své zaslíbené a oblíbené lokalitě nad Biskupicemi, kde bydlí. Říká se tam Sedélko.

Vždy připraví síť, nachystá kroužky a v ranním čase čeká, kdo že se objeví.

„Letos to bylo už 13 a půl tisíce exemplářů v 85 druzích,“ udiví Jiří nejdříve výčtem toho, kolik známých ale i daleko méně frekventovaných druhů ptactva tudy proletí ve svých tazích zpravidla do jižních krajin na přezimování.

Takže se tu vyskytly třeba sýkorky parukářky, budníček menší, čečetky a další druhy. Ovšem to nejpříjemnější překvapení ho teprve čekalo.

„Objevil se totiž velevzácný strnad malinký, což je u nás naprosto ojedinělý druh. Za celou dobu pozorování pod dohledem Národního muzea byl tento drobný pták pozorován v republice jen pětkrát. Přitom u nás na Sedélku v Biskupicích už podruhé,“ připomíná Sviečka, jaký unikát měl před vypuštěním a okroužkováním před očima.

Takže i tak zkušený pan Jiří se může ocitnout v Jiříkově vidění. V tom nejlepším slova smyslu…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x