Josef Krajča: snad jsem rozsvítil dětské duše

Josef Krajča Foto: Zlin.cz
VESELÁ - Během měsíce na přelomu letopočtu zhlédly s nadšením naprosto unikátní svítící drátěnou zoologickou zahradu u rodinného domu Josefa Krajčí na Veselé stovky a stovky lidí. Malých i velkých, dětí, jejich rodičů a třeba i pradědečků a prababiček. V časech, kdy to mnozí vzhledem k situaci s pandemií covidu potřebovali možná více než kdy jindy, dokázal svým umem potěšit a rozehřát srdce i duše přečetných obdivovatelů.

Pane Krajčo, měl byste končit na Tři krále přesně po měsíci, možná o pár dnů později. Hlásí se už únava? Každý večer jste byl u toho a lidí byla spousta…

Je to zajímavé, samozřejmě, že to bylo a ještě chvíli bude náročné. Musel jsem mimo jiné dodržovat nařízená protiepidemická opatření. Ale všechno to přebíjí zájem lidí a hlavně dětí. To opravdu potěší. A dodává to velikou dávku energie.

Začínal jste rozsvěcovat Vaše nádherné dílo s betlémem a 40 zvířaty v životní i nadživotní velikosti už na Mikuláše. To přece musela být spousta návštěvnických příhod. Utkvěly v mysli?

Mnoho a mnoho, to je tak na malou knížku. Jednu situaci za všechny. Čtyřletá holčička se u nás schovala před tatínkem, když už měli jet domů. Když ji táta našel, zeptala se mne, jestli je u nás teplo, a když zjistila, že ano, tak prý u nás zůstane na prázdniny…

Děti jsou asi nejvděčnějšími návštěvníky. Odkud k Vám spolu s dospělými na Veselou jezdily?

Těch míst je mnoho, až mne to překvapilo. Samozřejmě zblízka, ale třeba taky od Pardubic, z Bohumína, Ostravy, Brna a řady dalších lokalit. Vždycky jsme se dali do řeči a já se ptal, zdali se to vlastně vyplatí přijet z takové dálky. A dozvěděl jsem se, že návštěva naší ZOO je prostě signálem, že začínají Vánoce.

Vidíte, to svádí k tomu, zdali se zase za rok lidé dočkají na kouzelné zahradě, kde září teď 28 000 svíček, něčeho dalšího. Už teď to působí dokonale.

Nebudu předbíhat, snad jen naznačím, že připravím příjemné překvapení. Když bude sloužit zdraví, což přeji všem kolem nás po celý rok, tak určitě něco příjemného připravím.

Pomalu budete končit, ať už na Tři krále nebo o pár dnů později. Kam se vlastně celé obdivuhodné dílo, více než kilometr drátu, tisíce svíček a moře nezbytných součástek, poděje?

Všechno postupně uklidím do speciálního kontejneru, musím ukládat citlivě a spořádaně. Protože za jedenáct měsíců přijde zase doba vánočního očekávání a u toho by moje svítící zvířata zase měla být.

Když teď můžete hodnotit, stálo to všechno pracovní úsilí za obdiv, kterého se Vám dostalo?

Určitě ano, věřím, že se mi podařilo rozsvítit dětské duše. To ničím nenahradíte.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x