Jubilejní 20. Slovácké slavnosti vína si o víkendu užilo kolem 50 tisíc lidí

Foto: Město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Tři tisíce krojovaných, desítky vinařů, folklorních souborů, hudebních a tanečních těles i jarmarečníků a kolem 50 tisíc návštěvníků. Takové byly jubilejní dvacáté Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, které o uplynulém víkendu ovládly Uherské Hradiště.

Událost rok co rok láká do krásného prostředí královského města velké množství diváků. V sobotu prošel městem více než tříhodinový slavnostní průvod téměř tří tisíc krojovaných z 69 měst a obcí celého regionu, a to od nejmenších dětí po seniory, lidé si mohli užít množství vystoupení folklorních souborů a muzik po celém městě, ochutnávat vína a burčák od regionálních výrobců nebo se vydat za památkami.

Jsem rád, že se letos, při dvacátém výročí slavností, opět potvrdilo, že naše slavnosti mají neopakovatelnou atmosféru a jsou jedinečným zážitkem. Pro mnoho lidí z regionu je tato akce vrcholem roku, kdy se oblečou do kroje, přijedou předvést všechno, co dovedou a uctí hodnoty svých předků, což považuji za mimořádně důležitý odkaz budoucím generacím,“ vyjádřil se starosta města Stanislav Blaha.

S jubilejním ročníkem slavností byli spokojení také pořadatelé akce. „Podle toho, jaké máme ohlasy od návštěvníků i účinkujících, to bylo moc pěkné. Když jsem procházel Uherským Hradištěm, bylo všude obecné veselí a dobrá nálada, a to je také naším cílem, aby se zde lidé cítili dobře. Tím, jak se všechny aktivity slavností snažíme rozprostřít prakticky po celém městě, se to ani nezdá, ale odhadujeme, že zde za celý víkend bylo na 50 tisíc lidí,“ zhodnotil slavnosti ředitel pořádajícího Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach.

Během letošních slavností mohli diváci zhlédnout více než 130 různých folklorních vystoupení, koncertů a divadelních představení. Velkou pozornost si vysloužila zejména vystoupení souborů Hradišťan, Kunovjan a Dolina pod názvem Velikáni Hradišťského souměstí ve Smetanových sadech.

Novinkou tohoto ročníku byl cyklus fotografií Magické místo Uherské Hradiště, zachycující krásu města a slavností objektivem fotografa Marka Malůška. „Jsem šťastný, že mi bylo umožněno toto téma zpracovat. Fenomén přijetí kroje a naplňování lidových tradic nejmladší generací mě dlouhodobě fascinuje a již dříve jsem se mu opakovaně v různých podobách věnoval. Osobitost a opravdovost výrazu modelů považuji za klíčovou. Věřím, že je zjevné, že se nejedná o jakýsi „karneval“, kde kroj plní funkci kostýmu. Propojení je hlubší a skutečné. Na fotografiích tedy nejsou zachyceni „krojovaní“, ale lidé v kroji. Svébytné, charismatické osobnosti, které tradice a kroj přijaly jako svou volbu,“ vyjádřil se Marek Malůšek.

Za uplynulé dvě dekády se Slovácké slavnosti vína a otevřených památek neobyčejně rozrostly. Z nevelké akce doprovázející Den otevřených památek v roce 2003 se stala událost, která spojuje kulturu, vinařství a historické bohatství Slovácka do jedné velké lidové slavnosti.

Jsme na slavnosti velmi hrdí. Dělají vynikající jméno městu i celému regionu a jezdí sem návštěvníci nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí. Nic takového by se však nedalo zorganizovat bez vzájemné spolupráce všech partnerů a lidí ze zúčastněných měst a obcí, za kterou jsme jim velmi vděční,“ dodal Stanislav Blaha.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x