K navrhované podobě Velkého kina má památkový ústav několik výhrad

Vítězný návrh revitalizace Velkého kina. Foto: rearchitekti.cz
ZLÍN – Architekti a zástupci města Zlína představili návrh budoucí podoby Velkého kina zástupcům Národního památkového ústavu. Ti k němu měli několik drobných výhrad.

Splňuje vítězná studie na rekonstrukci Velkého kina představy a podmínky Národního památkového ústavu? To byla hlavní otázka, na kterou mělo přinést odpověď informativní jednání mezi zástupci vítězného architektonického studia re:architekti, zástupci města Zlína a představiteli Národního památkového ústavu. Prezentace se zúčastnili také odborní konzultanti, kterými jsou u tohoto projektu architekt Josef Pleskot a historik architektury Vladimír Šlapeta.

Hlavním cílem setkání bylo prověřit postoj Národního památkového ústavu k vítězné podobě návrhu rekonstrukce Velkého kina,“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec.

Ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková měla k vítěznému návrhu několik výhrad. Z jejího pohledu by se při rekonstrukci této památkově chráněné budovy mělo více dbát o zachování odkazu původního vzhledu a architektonického stylu kina. Architektonické studio by proto mělo na základě této argumentace svůj návrh ještě přepracovat.

Na základě připomínek připraví vítězné architektonické studio upravenou verzi projektu, která bude reflektovat drobné připomínky NPÚ tak, aby k plánované rekonstrukci vydal kladné vyjádření,“ doplnil primátor Korec. Ředitelka NPÚ i odborní konzultanti ocenili obzvláště ideu propojení vnitřních prostor Velkého kina s okolními exteriéry na náměstí Práce.

Projekt rekonstrukce Velkého kina by měl brzy získat konkrétnější podobu, podle níž se následně zahájí příprava projektová dokumentace. Zároveň byly zahájeny konzultace s potenciálními budoucími uživateli prostor, které by měly co nejvíce zefektivnit vnitřní řešení, vybavení a dispozice budovy. Zrekonstruované Velké kino by mělo obyvatelům Zlína přinést nejen moderní kinosál, ale také multifunkční prostor, který nabídne širokou škálu využití.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x