K neuvěření: paní Blažena jezdila na zlínské tržiště už jako dítě

Blažena Míčová v akci. Foto: zlin.cz
ZLÍN - V současné poněkud bizarní podobě zažívá zlínské tržiště Pod Kaštany zřejmě své poslední dny a hodiny. Vedení města před časem informovalo, že rekonstrukce začne po vleklých jednáních v září letošního roku. Pozorně to vnímá jedna nenápadná, i když spíše nepřehlédnutelná žena, která sem neodmyslitelně patří. Dát se s Blaženou Míčovou do řeči není zase tak jednoduché. Zájem o její produkty ze Zlechova na Slovácku je převeliký.

Když se na ni mrknete, řeknete si, že dotváří kolorit pomalu dohasínajícího prodejního místa. Jak to bude dál, to se prý uvidí, dočasně se zřejmě přesune o pár desítek metrů do provizorních prostor a bude se těšit, až za rok dostane kultovní zlínské místo novou tvář.

„Víte, já to tu znám opravdu hodně dobře, je mi přes sedmdesát a jezdila jsem sem nasávat podivuhodnou atmosféru už coby holčička s maminkou, když jsme tu davům lidí nabízely například čerstvé třešně. Ostatně toho, že by tu měly být k mání domácí produkty, se držíme dodnes, jen maminku mi dnes nahradil můj syn a já mu pomáhám a pořád ráda,“ vypráví od pohledu kouzelná babička.

K nějaké nostalgii má ale čiperná paní daleko. Docela překvapí, že vystudovala v Praze Vysokou školu zemědělskou, a tak vám tu například šťavnaté broskve, švestky, zeleninu a mimo jiné také zlechovské vodní melouny překvapivě nabízí paní inženýrka.

„Víte, já mám názor, že jsou podobné tržnice od toho, aby se v nich prodávaly opravdu produkty, které vypěstujeme my drobní zemědělci. Lidé to tak mají rádi, ale je pravda, že se tu prodá ve velkém i překupované zboží. Ale to u mne rozhodně nehledejte. Podívejte, tady je broskev ještě s listem, ještě před pár hodinami byly na stromě. Okurky jsme sklízeli do půl desáté večer, ráno už jsem byla tady,“ ubezpečuje o tom, že je její zboží opravdu čerstvé a nepřivezly je kamiony bůhvíodkud.

Paní Blažena stejně jako pár opravdu zkušených prodejců, kteří na skomírajícím tržišti dosud zůstávají, si vybavuje i daleko lepší časy.

„Když se vyvalily obrovské davy lidí ze Svitu někdy kolem druhé odpolední, nebylo tu k hnutí. Nezapomínejte, že neexistovala velká obchodní centra a o ovoce a zeleninu byl zájem vždycky,“ vrací se desítky let zpět.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x