KAM ZA KULTUROU: Předposlední prázdninový víkend je bohatý na nabídku akcí

Koloběžkový biatlon tuto neděli u Zámku Zlín (Foto: www.vychodni-morava.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Jídlo, mlsání, hledání pokladu, hudba, soutěže i folklor. To vše a spoustu dalšího nabízí tento víkend ve Zlínském kraji.

Milovníci a znalci dobrého jídla se vydají  do Uherského Hradiště, kde ve zdejších Smetanových sadech již probíhá další ročník Garden food festivalu. Program festivalu je rozložen do 5 dnů, probíhá již od středy 19. srpna a končí v neděli 23. srpna. K ochutnání jsou například africká jídla, burgery, grilované speciality, sladké potěšení, ale i regionální dobroty, skvělá káva, lahodné víno i několik druhů piva. Je to akce pro celou rodinu. V pátek večer se můžete těšit na Lukáše Hejlíka a o víkendu ve Smetanových sadech na show lokálních šéfkuchařů a soutěžících z televizního MasterChefa s Markétou Hrubešovou. Pamatuje se i na děti a milovníky moravského folkloru. Více zde.

Cukrárna, kde se dá mlsat jen očima – to je nabídka Státního zámku Vizovice, kde je instalována výstava Historické cukrárny. Prohlédnete si vše, co v žádné tradiční cukrárně v minulém století nesmělo chybět – ruční stroj na zmrzlinu, formy na bombony, historické cukrářské nástroje. A taky získáte znalosti z historie marcipánu, perníku, zmrzliny či slavných dortů. A ochutnat něco hříšně sladkého pak můžete v zámecké čokoládovně v areálu zámku. Výstava je otevřena do 6. září a je přístupná v provozní době zámecké pokladny. Více zde.

Chodit jen tak po městě, i když je tak krásné jako Kroměříž, je pro děti zpravidla velká otrava. To ale neplatí, když přitom hledají Poklad Biskupa Bruna. Biskup Bruno město Kroměříž v roce 1260 založil a je pohřben ve zdejším kostele sv. Mořice. Hra, která trvá až do 27. září 2020, spočívá ve sbírání pomyslných mincí, které ve formě razítek zaplní hrací kartu. Mince (razítka) k pokladu jsou umístěny na nejatraktivnějších místech ve městě. Hledání pokladu můžete začít všude, kde jsou k dispozici hrací karty,  a sice v Turistickém informačním centru, Arcibiskupském zámku, Květné zahradě, Muzeu Kroměřížska, Expozici Karla Kryla a v Zrcadlovém bludišti. Po nasbírání sedmi razítek si držitel karty může zdarma v Expozici Karla Kryla vyrazit skutečnou historickou minci pomocí původní technologie. Více zde.

Budoucí úspěšné závodníky pomůže odhalit Koloběžkový biathlon, který je pro děti ve Zlíně připraven na neděli 23. srpna. Závod obsahuje jízdu na koloběžce po vymezené trase a střelbu na cíl z laserového ukazovátka, jde zde jako o přesnost, tak i o rychlost. Závody budou probíhat u Zámku Zlín od 13 do 17:30 hodin, registrovat se můžete na místě již od 12 hodin. Půjčení koloběžek i závodění je zdarma. Více zde.

Milovníci kvalitní hudby se jistě vypraví na již 13. ročník tradičního hudebního festivalu Valašské folkrockování. Ten proběhne v sobotu 22. srpna v malebném prostředí amfiteátru Na Stráni ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Od 17 hodin se představí Robert Křesťan a druhá tráva, v 18:30 skupina Fragile, 20:30 Michal Hrůza s kapelou Hrůzy a závěr od 22:15 obstará skupina The Backwards, která připomene slavné melodie The Beatles. Více zde.

Atraktivní podívanou nabídne jubilejní 20. ročník jízdy Veteráni Moravským Slováckem. V sobotu 22. srpna budou na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti od 9 do 11 hodin vystavena historická auta, poté se vydají na dvě etapy jízdy. Odpoledne je v areálu KOVOZOO ve Starém Městě připraven program pro širokou veřejnost, kolem 17 hodiny se plánuje příjezd aut do cíle, který je právě v KOVOZOO. Více zde.

Již po patnácté dojde ve Zvonici Soláň na hřebenu Vsetínských Beskyd k setkání dvou výrazných národopisných oblastí – Valašska a Slovácka. Stane se tak v průběhu XV. Valašsko-Slováckého salónu. Ten s skládá ze dvou výstav. Jednou je prezentace obrazů malířů Valašska, druhá pak ukazuje Krojové inspirace napříč Slováckem. „Výstava ukazuje podoby tradičního oděvu a jeho proměny v průběhu času a také se jedná o poctu rukodělným tvůrcům,“ říká autorka výstavy Romana Habartová. Slavnostní vernisáž proběhne ve Zvonici Soláň v sobotu 22. srpna od 16 hodin. Obě výstavy budou k vidění denně od 9 do 17 hodin až do 6. října 2020.

Další akce najdete v rubrice KULTURA, v akcích na Zlin.cz, nebo na vychodni-morava.cz

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x