Kamery v kostelích mají své příznivce a jejich počet pomalu roste

kostel Svaté Rodiny v Luhačovicích (Foto: Zlin.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Koronavirová pandemie stojí za vznikem nového trendu v podobě on-line přenosů z bohoslužeb. Ve Zlínském kraji jsou už v několika kostelích instalovány kamery, díky kterým mohou věřící sledovat bohoslužby z bezpečí domova. Nově díky společnosti Avonet také v kostele sv. Jakuba Staršího ve Vlčnově.

Někde kamery fungovaly už během první vlny pandemie, například v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Holešově či v kostele Svaté Rodiny v Luhačovicích. Všude kamery vítají. „Jsme za kameru moc rádi,“ prohlásil už na jaře farář holešovského kostela Jerzy Walczak. Luhačovický kostel byl dokonce jedním z prvních, který touto technologií disponoval. Nově mohou sledovat bohoslužby prostřednictvím kamery také v kostele sv. Jakuba Staršího ve Vlčnově a mimořádně také v kostele sv. Martina v Pozlovicích.

Ve vlčnovském kostele je kamera instalovaná teprve krátce. „Samozřejmě, že kameru místní přivítali. Jsou rádi, že se mohou alespoň tímto způsobem do kostela podívat a sledovat bohoslužby. Kamerový přenos využívají také lidé, kteří kvůli vládnímu nařízení, které se týká omezení počtu lidí na pohřbu, mohou alespoň takto na dálku sledovat smuteční obřad,“ konstatoval farář vlčnovského kostela Hubert Wójcik.

Zcela mimořádně budou moci jednu bohoslužbu sledovat také v kostele sv. Martina v Pozlovicích, a to 11. listopadu, tedy na svátek sv. Martina, kterému je kostel zasvěcen. Zde ale zatím není kamera instalována trvale.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x