Kapři v kádích, Vánoce tudíž určitě za dveřmi

Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Jakmile se objeví kapři v kádích na zlínském náměstí Míru, je víceméně jasno, že začíná čas vánoční a Štědrý den se kvapem blíží. Bývá to zpravidla první místo v krajském městě, kde se ryby objevují. A chybět u toho nesmí už deset let Václav Čečka.

Pořádné stylové oblečení včetně gumové zástěry je nutností. Pan Čečka s kolegyní paní Věrou tvoří sehraný pár. Přitom je zajímavé, že vitální důchodce bydlí na druhém konci Moravy a do Zlína jezdí, protože to tu má rád. A cítí se potřebný.

„Letos je to ale opravdu nejnáročnější, co pamatuji, přesto, že máme docela přívětivé počasí,“ povídá, když ukazuje, jak krásné kousky budou mít letos Zlíňané na štědrovečerním stole.

Stěžejní věci letoška jsou vedle váhy, podběráku, kádí nebo sekáčku a nožů samozřejmě roušky.

„Musíme se držet pravidel, která jsou pro prodej daná, ale mohu vám říct, že s ochranou dýchacích cest je to tedy nesmírná fuška. Nosím brýle, ty se samozřejmě mlží, ale vydržíme, musíme. Doba je fakt těžká, ale co by si lidé počali bez tradičního kapra,“ usmívá se pan Čečka.

U kádí je v první den prodeje hodně rušno.

„Lidé už samozřejmě kupují, živé ještě tolik ne, to si počkají, teď spíše půlky a naporcované, ale máme radost z dětí, které jsou tady u kádí coby diváci jako v sedmém nebi,“ říká Čečkova kolegyně Věra Fryštacká.

Zastavují se malí i velcí, starší lidé zkoumají především ceny, za kilo výběru tady zaplatí 105 korun, menší kousky jsou za kilo o deset korun levnější. Výjimkou tu zdaleka nejsou krásní čtyřkiloví šupináči, zájem je taky o lysce, tedy vzácnější kapří modifikaci.

Samozřejmostí jsou hlavy, mlíčí, pro štěstí šupiny a další nezbytnosti, které sem k radnici ve Zlíně už týden před Štědrým dnem prostě patří. Tady jako jinde budou krásné ryby nabízet až do 23. prosince.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x