Jak se ty vaše dámy z kuchyně a jídelny k titulu propracovaly?
Nelehce, trnitě, zaslouženě. Státní zdravotní ústav naši jídelnu kontroloval pravidelně čtyři roky, což byla mimo jiné i doba covidová.
Titul Zdravá školní jídelna těší, je nečastý. Jaká jsou vlastně kritéria?
Různá a různorodá. Jde mimo jiné o omezování dochucovadel a polotovarů, sestavování jídelníčků podle nutričních doporučení, dodržování spotřebního koše, vzdělávání žáků v tomto oboru, inspirativní vaření, spolupráce s rodiči a je toho ještě více.
Jakpak se paní kuchařky zaradovaly?
Hodně, protože jejich práce nebývá vždy doceňována. Dostaly kytky, ale hlavně dostaly ocenění za to, že vaří dlouhodobě s láskou a velkou radostí. A potvrzuje to i náročná Rada žáků, která školní jídelnu hodnotila na výbornou.
To by se mělo oslavit…
Už se stalo a ještě se stane. Ocenění přijela předat Ivana Lukašíková z vedení KHS Zlín. Díky za to, ale pokračujeme v novém týdnu. Paní kuchařky sestaví jídelníček podle přání našich žáků. Máme se na co těšit.
Na co konkrétně?
Každý den na dobroty. Začínáme pondělní svíčkovou na smetaně, pokračujeme palačinkami s borůvkovou marmeládou, pak bude kuřecí řízek, boloňské špagety a taky pizza se šunkou a sýrem.
Dobrou chuť a pozdravujte šikovné dámy v kuchyni a v jídelně!
Rád tak učiním a přijďte ochutnat, naše paní kuchařky jsou fakt skvělé.