Kde se dobře vaří, tam se dobře daří…

Foto: ZŠ Křiby
ZLÍN - Slova z titulku jsou propůjčena z jedné známé zlidovělé písničky a zpívá se tam o pivu. Ale ono opravdu platí i to, co se píše shora. Protože ve zlínské Základní škole Křiby na Jižních Svazích se teď dobře daří proto, že Státní zdravotní ústav ocenil tamní partu šikovných a pracovitých kuchařek titulem Zdravá školní jídelna. Radost a "dobrodaření" i pro vedení školy. Například pro ředitele Zdeňka Mikošku, stejně tak i pro jeho zástupce Pavla Růžičku, který odpovídá na otázky s obvyklým nadšením nejen pro věci ryze pedagogické.

Jak se ty vaše dámy z kuchyně a jídelny k titulu propracovaly?

Nelehce, trnitě, zaslouženě. Státní zdravotní ústav naši jídelnu kontroloval pravidelně čtyři roky, což byla mimo jiné i doba covidová.

Titul Zdravá školní jídelna těší, je nečastý. Jaká jsou vlastně kritéria?

Různá a různorodá. Jde mimo jiné o omezování dochucovadel a polotovarů, sestavování jídelníčků podle nutričních doporučení, dodržování spotřebního koše, vzdělávání žáků v tomto oboru, inspirativní vaření, spolupráce s rodiči a je toho ještě více.

Jakpak se paní kuchařky zaradovaly?

Hodně, protože jejich práce nebývá vždy doceňována. Dostaly kytky, ale hlavně dostaly ocenění za to, že vaří dlouhodobě s láskou a velkou radostí. A potvrzuje to i náročná Rada žáků, která školní jídelnu hodnotila na výbornou.

To by se mělo oslavit…

Už se stalo a ještě se stane. Ocenění přijela předat Ivana Lukašíková z vedení KHS Zlín. Díky za to, ale pokračujeme v novém týdnu. Paní kuchařky sestaví jídelníček podle přání našich žáků. Máme se na co těšit.

Na co konkrétně?

Každý den na dobroty. Začínáme pondělní svíčkovou na smetaně, pokračujeme palačinkami s borůvkovou marmeládou, pak bude kuřecí řízek, boloňské špagety a taky pizza se šunkou a sýrem.

Dobrou chuť a pozdravujte šikovné dámy v kuchyni a v jídelně!

Rád tak učiním a přijďte ochutnat, naše paní kuchařky jsou fakt skvělé.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x