Když kluci a holky z Réunionu kulí oči

Foto: Petra Hečková
ZLÍN - Trošku, no vlastně hodně a ještě víc, se liší světy studentů z francouzského ostrova a departmentu Réunion a našeho Zlína. Ovšem zatímco to ještě před půl rokem byla navzájem velká neznámá, teď už je všechno jinak. Neboť v listopadu loňského roku putovali do exotiky na ostrov v Indickém oceánu studenti zlínského Gymnázia Lesní čtvrť a teď jim jejich noví přátelé z města Saint-Pierre návštěvu oplácejí.

Jestliže naši mladí přímo hltali exotiku na břehu i pod vodou Indického oceánu, u tamních sopek a vůbec v nesmírně zajímavé přírodě, pro jejich vrstevníky je připravena řada kouzel u nás. A to nám mohou připadat coby záležitosti všednější než všední.

Takže v rozpuku návštěvy, která skončí až 15. května v Praze, je nač se dívat, ale i čemu se divit.

„Máme u nás třináct studentů a tři členy doprovodu, bydlí se v rodinách, částečně se tam i stravují. Nu a takový obyčejný český knedlík, ten vzbudil opravdu hodně pozornosti,“ usmívají se společně organizátorky projektu Iva Adámková a Petra Hečková.

Pro mladé z Réunionu jsou ovšem ještě větší lákadla. „Doslova u vytržení byli, když na Pustevnách viděli zbytky sněhu,“ informují Iva a Petra.

Program je nesmírně nabitý, náš kraj má co nabídnout, to se ví.

A tak se budou kulit oči například na Lešné v ZOO, zajímavá bude návštěva ekologické vesnice v Hostětíně, kde se líbilo třeba princi Charlesovi, na řadu přijdou Luhačovice, koncert zlínských filharmoniků, anebo vedle dalších lahůdek i návštěva filmového studia na Kudlově.

A samozřejmě nemohla chybět prohlídka zlínského mrakodrapu, návštěva Krajského úřadu, přijetí na radnici ve Zlíně a další akce, které stoprocentně nevymizí z pamětí nových přátel. Ty sice dělí půl světa, ale spojuje výborný projekt Erasmus+ KA2.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x