Když se peče srdcem… ale chybí prostor. Projekt Vypečená kuchyně chce pomoci lidem s handicapem

Kuchaři s handicapem připravují dobroty na oslavy, svatby i nejrůznější společenské akce. Vybavení jejich kuchyně je ale nedostatečné. Pomoci může projekt Vypečená kuchyně, která bojuje o hlasy veřejnosti na Burze filantropie. Foto: Naděje, otrokovická o. p. s., město Otrokovice
OTROKOVICE – Zaměstnávají lidi s handicapem, pečou srdcem a potřebují nové stoly, troubu i pánve. Organizace Naděje, otrokovická o. p. s. se uchází o podporu veřejnosti v Burze filantropie. Hlasovat může každý do 26. května.

Kuchyně, kde se vaří srdcem, ale vybavení pokulhává

V kuchyni otrokovické organizace Naděje, otrokovická o. p. s. nevoní jen slané a sladké dobroty, ale i opravdové nasazení. Lidé s handicapem zde připravují občerstvení na nejrůznější akce. Jenže zdejší vybavení je v dnešní době nedostačující. Stůl na přípravu pokrmů je malý, trouba kapacitně neodpovídá náročnosti zakázek a chybí i některé základní vybavení. Kvůli nedostatečným kapacitám tak organizace musí odmítat zakázky. A právě proto vznikl projekt Vypečená kuchyně.

„V naší kuchyni zaměstnáváme osoby s handicapem, které s velkým nasazením připravují občerstvení pro různé společenské akce, svatby nebo firemní setkání. Projekt Vypečená kuchyně nám má pomoci vybavit provoz tak, aby pro naše zaměstnance byla práce ještě dostupnější, efektivnější a komfortnější,“ vysvětluje ředitelka Zuzana Poláková.

Hlas, který může něco změnit

Projekt se rozhodl bojovat za lepší budoucnost a zapojil se do Burzy filantropie Zlínského kraje. Ta propojuje neziskové organizace s dárci z řad firem, institucí i jednotlivců. Hlasy veřejnosti v ní rozhodnou, které nápady postoupí do dalšího kola a získají potřebnou finanční podporu. Hlasování přitom probíhá právě teď a zájemci se do něj můžou zapojit do pondělí 26. května. Stačí kliknout, zadat e-mail a potvrdit hlas. Tento postup je následně možné opakovat vždy jednou denně.

Od Svačinkárny ke gastronomii, která pomáhá

Naděje, otrokovická o. p. s. ve městě působí dlouhodobě a jejím posláním je aktivně zapojovat lidi s handicapem do běžného života. V repertoáru má nejrůznější služby, gastronomii se začala věnovat v roce 2014. Tehdy zdejší klienti připravovali dobroty k zakousnutí ve Svačinkárně. Přišlo ale moře zkušeností, které se organizace i klienti rozhodli od roku 2019 zúročit v cateringové službě EPES RABES. Dnes tak nadaní kuchaři připravují slané i sladké dobroty pro lidi, kteří plánují oslavy, svatby nebo nejrůznější slavnosti.

„Hlasy veřejnosti nám mohou pomoci získat pracoviště, kde zvládneme více zakázek. Díky tomu naši zaměstnanci získají víc práce. A tím pádem i větší výplatu. Pro mnoho z nich to znamená, že si mohou poprvé koupit něco podle vlastního výběru. Bez doprovodu, bez omezení, prostě podle sebe. A to je pořádně silná motivace,“ dodává Poláková.