Když už trolejbus nemůže…pomůžou sami cestující

Trolejbus zůstal bez proudu, cestující museli tlačit. Foto: dispečink DSZO
ZLÍN, OTROKOVICE - Kuriózní pohled se naskytl kolemjdoucím v pátek odpoledne u zastávky MHD Dr. E. Beneše v Otrokovicích. Skupina asi patnácti cestujících tam tlačila po silnici kloubový trolejbus, který zůstal stát při přerušení dodávky elektřiny do trolejí. Podařilo se jim poměrně těžké vozidlo MHD odtlačit potřebných asi dvacet metrů a uvolnit průjezd důležitou jednosměrnou ulicí, který by byl jinak trolejbusem pro veškerou dopravu zablokován.

V trolejové síti MHD v Otrokovicích došlo v pátek ve 14:01 hodin k nečekanému přerušení dodávky elektrické energie od jejího distributora. Bez elektrického napájení zůstala celá část sítě MHD v Otrokovicích. Stát tam na různých místech zůstalo na linkách 2, 6 a 55 šest kloubových a jeden sólo trolejbus. Kloubový vůz ev. č. 460, který není vybaven dieselagregátem ani bateriemi, bohužel zůstal stát v zúženém profilu zastávky Dr. E. Beneše. Toto místo se nedalo nijak objet a jeho zablokování by ochromilo i všechny ostatní spoje MHD vedené v Otrokovicích. Nikdo v tu chvíli nevěděl, jak dlouho bude výpadek elektrického napájení měníren Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice trvat.

Bezprostředně po výskytu poruchy jsme vypravili na linky 2 a 6 dva posilové kloubové autobusy a jeden sólo vůz, aby zejména cestující ve směru z Otrokovic do Zlína nezůstali bez dopravy. Nicméně přetrvával problém se zablokovanou ulicí Dr. E. Beneše. Napadlo nás proto prostřednictvím spojení s řidičem poprosit cestující, jestli by nezkusili nepojízdný vůz ze zúženého místa odtlačit,“ uvedl dispečer DSZO Zdeněk Churý. Lidé se do toho ochotně a s nadšením pustili. Trolejbus, poháněn silou lidských paží, se pohnul a posléze zvolna popojel mimo kritické místo a uvolnil v ulici průjezd.

Výpadek elektrického napájení trolejové sítě trval v Otrokovicích do 14:47 hodin. Trolejbusy nabraly v Otrokovicích zpoždění v délce až do 45 minut.

Dopravní společnost děkuje cestujícím za pomoc při odtlačení nepojízdného trolejbusu a omlouvá se za komplikace, které lidem v síti MHD způsobila vzniklá zpoždění.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x