Klenčov nad Provodovem: výhledy přímo královské

Foto: zlin.cz
PROVODOV - Není to rozhodně místo, kam by se valily davy turistů. To v žádném případě, ovšem kdo se vyzná, ví, že z kopce Klenčova mezi Pindulou a Provodovem se nabízejí výhledy, které se jen tak nepovedou.

„A to jsme, prosím, jen pouhých 536 metrů nad mořem. Třeba nedaleký Komonec je podstatně vyšší, má 672 nadmořských metrů, jenže je zalesněný a tak takové báječné výhledy do blízkého i vzdálenějšího okolí prostě nabídnout nemůže,“ popisuje a vysvětluje znalec místních přírodních poměrů, starosta Provodova Jan Talaš.

Turistická sezóna začíná být na spadnutí, Klenčov si tak může leckdo napsat jako první jarní cíl. Snadno se sem po půlhodině a nějaké té minutce dá dojít od křížení silnic na Pindule, stejně tak z Provodova.

Už před pár dny bylo ideální „vyfoukané“ počasí s úžasnou dohledností.

„Teď si možná ještě pár dnů počkáme, ale určitě to přijde. Pokud bude zase tak pěkně, je odsud a z nejbližšího okolí opravdu neskutečná podívaná. Zahrnuje třeba Hostýn, rozhlednu na nedalekém Kelčském Javorníku, ale na druhé straně třeba Velkou Javořinu se známým televizním vysílačem, Lopeník, vidět je i Buchlov, Vartovna, Radhošť i další beskydské vrcholy, na jihu zase větrné elektrárny, což už jsme u sousedů v Rakousku,“ láká mladý starosta.

Jiní místní popisují ještě další horstva, vidět jsou v nejjasnějších dnech Jeseníky i vrcholy slovenských hor.

Možná to zní mírně jako turistická latina, ale na samém kraji jara i během něj se vlastně může přesvědčit úplně každý.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x