KNTB má k dispozici unikátní 3D RTG zobrazovací systém

Neurochirurgické oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně používá unikátní robotický 3D RTG zobrazovací systém. Foto: KNTB
ZLÍN - Neurochirurgické oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně používá unikátní robotický 3D RTG zobrazovací systém Loop-X, který je jediný svého druhu v České republice. Přístroj je velmi přesným zobrazovacím a navigačním nástrojem při náročných neurochirurgických výkonech, mezi které patří složité operace při poraněních, nádorovém postižení a také degenerativním onemocnění páteře. Je využitelný také v dalších oborech chirurgie, zejména v traumatologii.

Vzhledem ke složitosti přístroje byla náročná i jeho instalace, která trvala dva týdny. „Práce s tímto přístrojem vyžadovala některé změny v operačních postupech a bylo nutné si na tyto změny zvykat. Po odzkoušení přístroje a zaškolení personálu s ním již pravidelně operujeme. Naše dosavadní zkušenost potvrzuje, že jde o skutečně špičkový přístroj, který je pro naší práci obrovským přínosem,“ konstatoval Petr Linzer, primář Neurochirurgického oddělení KNTB. 

3D RTG zobrazovací systém Loop-X je výrobkem společnosti Brainlab. Mezi jeho největší přednosti patří možnost přesného peroperačního zobrazení, plánování a zavádění implantátů do páteře. Umožňuje také kvalitní peroperační zobrazení i v nepřehledných úsecích páteře a disponuje mimořádně velkou plochou zobrazení. V jeho možnostech je individuální dávkování rentgenového záření a je proto šetrný vůči pacientům i personálu.

Využíváme jej s u nás již používaným systémem neurochirurgické navigace. Dohromady tvoří velice účinný systém, který nám umožňuje realizovat i ty nejobtížnější zákroky,“ prohlásil neurochirurg a předseda KNTB Michal Filip, který si práci s 3D RTG zobrazovacím systémem Loop-X také vyzkoušel. 

Pořízení nového přístroje vyšlo na téměř 11 milionů korun bez DPH. KNTB investici uhradila ze svého rozpočtu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x