Komu se nelení… tomu se modrožlutí

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Způsobů, jak si letos připomenout kulatých 700 let od první písemné zmínky o Zlínu, je spousta. O některých se mluví více, o některých méně. Do druhé kategorie zařaďme sedm rozměrných záhonů, které už teď vypátrá pozorné oko v samém centru Zlína, na dohled od známého objektu Tržnice. Město teď realizuje nevšední nápad, za nímž stojí se spolupracovníky Zuzana Hegmonová, zahradní architektka Odboru městské zeleně Magistrátu města Zlína.

Copak to tady vlastně vidíme?

Vidíme sedm osázených velkých záhonů. Na nich zatím macešky a pomněnky. Prvně jmenovaných je 6000, druhých pak 1000. Jde, jak známo, o dvouletky, které jsou v květu částečně vidět i nyní. Pozorný a všímavý divák už teď vidí typické zlínské barvy – modrou a žlutou.

Tedy barevný symbol města a počtem sedmi záhonů také sedm století v roce, kdy si připomínáme 700 zlínských let. Je to tak?

Přesně tak, ale jsme teprve na začátku. Časem se v plné kráse ukážou i jiné květy, to tedy na jaře, někdy v dubnu. Půjde o cibuloviny. Zase bude vše modrožluté, rozkvetou tu krokusy, modřence, dva druhy narcisů i tulipány. To teprve bude krása! Těchto květů bude přes 50 000.

Ještě byste našla jinou symboliku?

Jistě, když jsme přemýšleli o tom, jak výsadbou přispět ke kulatému výročí města Zlína, nemohli jsme pominout ani to, že jde o funkcionalistický skvost světového významu. Tomu je uzpůsobeno i jednoduché, ale přesné „funkcionalistické“ řazení záhonů.

Rozkvete Zlín modrožlutě i jinde?

Tohle nebude pochopitelně jediné místo. Ve vegetačním období od jara chceme modrožluté barvy květů po celém Zlíně, mimo jiné v Parku Komenského, na náměstí Míru nebo v zámeckém parku. A postupně to budou letničkové výsevy v pětadvaceti dalších lokalitách našeho města.

A co bude se sedmi záhony, prvními posly oslav, až tu odkvetou dvouletky a pak zmíněné cibuloviny?

Prázdné nezůstanou, později se dostane například na lilie. Prostě tohle bude u nás ve Zlíně slavnostně krásný květinový rok. Tak se těšme!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x