Explicit
Explicit

Končí sezóna, co nikdy nekončí. Protimluv má mezi houbaři své opodstatnění

Letní úlovek Karla Srnce. Foto: Karel Srnec
ZLÍNSKÝ KRAJ - Houbaři se dělí na obyčejné, těch je naprostá většina... a na neobyčejné. Těch je jaksi logicky naprostá menšina. Zatímco ti první už ukryli košíky na příští rok a prohlížejí, co se jim povedlo nasušit a zamrazit, ti druzí také hodnotí, ale náčiní vlastně neschovávají nikdy. Propriety houbařské tak mají vždy po ruce.

Začíná období zimních hub

„Začínají nám růst typicky zimní houby. Už jsem našla penízovku sametonohou i hlívu ústřičnou. Čas se zastavit nedá. Sezóna pro běžné houbaře už víceméně skončila, kdybych ji měla hodnotit na školské stupnici, pak bych asi dala známku dvě mínus,“ konstatuje zkušená a mimořádně zdatná znalkyně houbové říše Alena Filípková ze Salaše.

Letošek byl bohatý na rarity

Podle jejích slov i činů se objevovaly rarity, které ani ona ve Chřibech nepamatuje.

„Tak třeba bělotroudnatec iberijský rostoucí na pařezech je v našich zeměpisných končinách absolutní vzácnost a pro mne prvonález. Ale snad ještě raritnější je lošákovec tuhý,“ popisuje paní Alena s tím, že radost nedělají jen plné košíky, ale i tyto jedinečnosti.

V lese není prázdno nikdy

Jinak v lese rozhodně není prázdno ani před polovinou listopadu.

„Skutečně je to tak, ve velkém se vyskytuje houba zvaná stroček trubkovitý, penízovka máslová, opožděné václavky a pořád ještě i holubinky. Což jsou zástupci hub podzimních,“ doplňuje Alena Filípková s odkazem na to, jak pozoruhodná jsou názvosloví jednotlivých druhů a rodů hub.

Občas se najde i pravák

O tom, že ještě úplně neskončila ani sezóna pravých hřibů, svědčí sice ojedinělé, ale o to více potěšující nálezy hřibovitých hub.

„V létě mne nejvíce potěšila rodina pravých hříbků s tuším sedmi nebo osmi hlavičkami,“ ukazuje nádhernou raritu Karel Srnec, který je nepsaným králem Vizovických vrchů. Ještě před pár dny potěšil oko hezkým pravým hřibem.

„Ale pozor, samozřejmě už jde o nálezy spíše vzácné, tento hříbek byl ale naprosto zdravý a určený ke spotřebě,“ říká.

Končí tedy vůbec sezóna houbařů?

„Pro příležitostné návštěvníky lesa určitě, pro nás asi nikdy,“ shodují sem oba jmenovaní.

„Já podle počasí klidně vyrazím do lesa i na Štěpána, kdy už to doma nemůžu vydržet. Na stole máme na Vánoce na Štědrý den houbovou polévku úplně vždycky, ale pokaždé už k obědu coby jediný chod. Tohle zlaté prasátko toleruje a určitě se nám v rodině ukáže i letos,“ směje se paní Alena.

Zajímá vás dění ve Zlínském kraji? Více zpráv najdete na našem webu.

Zobrazit fotogalerii >>