Konzervátorské pracoviště zlínského muzea se dočká nové střechy

ZLÍN, OTROKOVICE - Krajští radní schválili investici do Konzervátorského pracoviště v Otrokovicích, které patří pod Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. V rámci oprav by mělo dojít především k výměně střešní krytiny a opravě vnějších schodišť, server Zlin.cz o tom informovala Renáta Sikorová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Podle rozhodnutí Rady Zlínského kraje poputují finance hned do několika kulturních příspěvkových organizací. Rozsáhlou rekonstrukcí na podzim projde otrokovické pracoviště Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. V budově se nachází konzervátorské dílny a část je věnovaná i depozitářům. Jejich stav ale ohrožuje rovná střecha, která je v nevyhovujícím stavu a dešťová voda jí prosakuje do budovy. Opravou dojde k zamezení zatékání do objektu, a tím k ochraně historických sbírek.

„Rekonstrukce objektů, které uchovávají naše kulturní dědictví, jsou jednou z našich priorit. Na opravu střechy a schodiště konzervátorského pracoviště jsme vyčlenili 3 197 000 Kč. Příspěvek na provoz ve výši 200 000 Kč jsme schválili také pro dendrologický průzkum zámeckého parku Lešná, který je zapsán na státním seznamu kulturních památek. V minulém století byl celý areál parku neudržovaný a dnes tím trpí i řada chráněných stromů, které jsou napadeny jmelím. Aby se mohli návštěvníci těšit z jeho krás i nadále, je třeba o něj pečovat,“ vysvětlil radní Zlínského kraje odpovědný za dotace a investice Zbyněk Fojtíček.

Radní se také shodli na navýšení příspěvku pro Hvězdárnu Valašské Meziříčí, který má sloužit k nákupu speciálního dalekohledu na pozorování Slunce. Namísto původních 80 tisíc korun kraj přispěje částkou 100 tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x