Kraj navrhuje pedagožku a historičku Miroslavu Polákovou na udělení Medaile Ministerstva školství

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Zkušená pedagožka uherskohradišťského gymnázia Miroslava Poláková dlouhodobě vede studenty k vědecké práci v mnoha středoškolských soutěžích a k úctě k národním dějinám. Za její vynikající působení v oblasti školství ji nyní krajští radní navrhují na udělení stříbrné medaile 1. stupně.

Krajští radní odsouhlasili podání návrhu na udělení stříbrné Medaile Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky v 1. stupni pedagožce Gymnázia Uherské Hradiště Miroslavě Polákové za mimořádný přínos v oblasti vzdělávání. O ocenění, které se předává zpravidla u příležitosti Dne učitelů 28. března, rozhoduje ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

Paní Poláková učí své studenty vážit si hodnot a dokáže v nich vzbudit touhu vypravit se do historie. Kromě toho, že úspěšně vede své studenty k vědecké práci v mnoha středoškolských soutěžích, přednáší o holocaustu na mezinárodních konferencích a své poznatky a rozsáhlé znalosti historie publikuje ve formě vědeckých článků. Je to velká osobnost, která si ocenění zaslouží,“ řekla krajská radní Zuzana Fišerová, zodpovědná za kulturu a školství.

Za svou práci Miroslava Poláková získala již několik ocenění, mezi kterými nechybí prestižní mezinárodní cena Egona Erwina Kische za publikaci o partyzánském odboji v Čechách a na Moravě „Měli odvahu žít“.

Miroslava Poláková působí jako učitelka českého jazyka a dějepisu na Gymnáziu Uherské Hradiště od roku 1981. V roce 1982 složila státní rigorózní zkoušku z historie a v roce 2010 úspěšně obhájila na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně disertační práci s tématem protifašistického odboje.

Od roku 2008 začala externě vyučovat židovskou kulturu na Katedře kulturologie Filozofické fakulty Univerzity Konstantina Filosofa v Nitře, následně přidala i výuku kultury etnických menšin v Evropě a od roku 2010 nastoupila na téže univerzitě jako odborný asistent. Přitom nepřestávala vyučovat i na gymnáziu. Z Nitry později přestoupila na Fakultu masmédií Panevropské vysoké školy do Bratislavy, kde externě vyučovala dějiny kultury. Po desetileté práci na Slovensku se plně vrátila zpět ke své výuce na gymnáziu v Uherském Hradišti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x