Krajská galerie vystavuje kresby z cest Karla Čapka

Foto: KGVU
ZLÍN – O tom, že Karel Čapek nebyl pouze významný český spisovatel, ale zdárně působil také na poli výtvarného umění, vás přesvědčí nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění. Ta představí zejména kresby z jeho cest po Evropě, které doplňovaly Čapkovy cestopisné knihy.

Kresby, které Karel Čapek vytvořil během cest po Evropě uskutečněných v letech 1924 – 1936, posléze doprovázely jeho cestopisné knihy – Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska a Cesta na Sever.

Na výstavě budou vystaveny spolu s rukopisy Karla Čapka vztahujícími se přímo k těmto kresbám. Doplní je úzký výběr obrazů Josefa Čapka zapůjčených ze Západočeské galerie v Plzni včetně vzácného portrétu Karla Čapka datovaného rokem 1907, který se objevuje také na plakátu výstavy,“ přiblížil kurátor výstavy Pavel Petr.

Výstavu doplňuje několik drobností – artefaktů, jako jsou například květiny zalité v pryskyřici, které Karel Čapek rozdával jako dárky svým blízkým přátelům, nebo spisovatelem malované talíře.

Z rukopisů zastoupených na výstavě můžeme upozornit na knihu Josefa Čapka – Psáno do mraků, nebo verše Olgy Scheinpflugové,“ dodává Pavel Petr.

Součástí výstavy „Karel Čapek: Fine Notes – A ta cesta byla dobrá“ budou také díla žijících umělců dotýkající se Čapkova života. Pozvání přijala Věra Nováková, Jiří Surůvka a malíř Tomáš Císařovský, který vytvořil vstupní obraz pro tuto výstavu. Také je zde vystaven obraz Velkého Astronauta od Pavla Brázdy jako reminiscence na Čapkovu hru R.U.R. v kontextu s legendární figurkou Robota.

Výstava je další v pořadí z volného cyklu, ve kterém se potkávají stěžejní osobnosti českého písemnictví v souvislosti s výtvarným uměním. Předchozí výstavy byly věnovány Jiřímu Kuběnovi, Vítězslavu Nezvalovi, Jiřímu Kolářovi, Karlu Hynku Máchovi, Karlu Hlaváčkovi, Jaromíru Erbenovi, Alénu Divišovi, Jiřímu Karáskovi ze Lvovic, Otokaru Březinovi a Jakubu Demlovi,“ doplnil Pavel Petr.

Výstava bude k vidění v grafickém kabinetu galerie ve 14/15 Baťově institutu do 12. března 2023. Komentovaná prohlídka výstavy proběhne v úterý 24. ledna v 17 hodin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x