Krajská galerie výtvarného umění slaví 70. výročí. Jako dárek si nadělí novou stálou expozici

Foto: KGVU
ZLÍN – Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně slaví v letošním roce 70. narozeniny. K tomuto významnému jubileu připravuje novou stálou expozici, která po deseti letech dostane zcela nový vzhled.

Stálou expozici čeká rozsáhlá rekonstrukce, během níž bude několik měsíců uzavřena. Součástí nové expozice budou mimo jiné edukační zóny, multimédia a prvky virtuální reality. „To si vyžádá související stavební úpravy, například výměnu paneláže, elektrických rozvodů nebo přestavění systému předmětové ochrany,“ informovala radní Zlínského kraje pro oblast kultury Zuzana Fišerová.

Naše stávající expozice byla otevřena na jaře roku 2013, takže v této podobě ji již mnoho lidí zhlédlo. Rádi bychom proto představili jiný výběr z našich sbírek a celkově ukázali, v čem je naše sbírka, potažmo instituce, jedinečná,“ vysvětluje ředitel Krajské galerie výtvarného umění v Zlíně Václav Mílek.

Tématem pro novou expozici je civilizační svár, který se ve vývoji Zlína manifestuje. Na jedné straně racionální pragmatické, modernistické město a na druhé straně, někdy v protikladu, někdy paralelně se projevující tradicionalismus a sentimentální obraz spojený s přírodou a venkovem a jeho vizuální kulturou,“ přibližuje koncept připravované expozice ředitel.

Neznamená to ale, že zavíráme úplně. Nadále připravujeme krátkodobé výstavy v 1. podlaží budovy 14. Do konce roku zde zahájíme třetí výstavu v rámci trienále Dům umění II, Salon L. Š. V příštím roce se pak návštěvníci mohou těšit na výstavy starého umění, retrospektivu Reného Hábla nebo Zlínský salon mladých. A samozřejmě nás čeká slavnostní otevření nové expozice,“ dodává Václav Mílek.

Rozloučit se se současnou expozicí PROSTOR ZLÍN | ŘÁDY VIDĚNÍ a oslavit galerijní výročí mohou návštěvníci v neděli 12. listopadu na akci Deinstalujeme! V čase od 14 do 18 hodin bude probíhat řetězové provázení, kreativní dílny pro děti a koncert kapely Ostrý zub v 17 hodin. Vstupné bude po celý den zdarma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x