Krajská nemocnice vydává speciální brožuru, pomůže pacientům po cévní mozkové příhodě

foto: KNTB
ZLÍN – Krajská nemocnice společně s Mezinárodním centrem klinického výzkumu FNUSA a lékařskou fakultou Masarykovy univerzity vydává brožuru pro pacienty po cévní mozkové příhodě. Pomoci má nejen samotným pacientům, ale také jejich rodinám.

Speciální brožuru, která by měla usnadnit pacientům a jejich rodinám těžkou životní situaci, do které se dostali kvůli centrální mozkové příhodě (CMP), připravilo 18 odborníků. Mezi nimi jsou lékaři, sestry, výzkumníci a nelékařští pracovníci, kteří pomáhají lidem po pominutí akutní CMP s návratem do života.

Průvodce cévní mozkovou příhodou, jak se brožura jmenuje, nabízí kromě popisu onemocnění a informací o akutní péči taky spoustu užitečných tipů a kontaktů na dobrovolné organizace sdružující pacienty po CMP nebo poskytovatele rehabilitační, logopedické i dlouhodobé péče. Kromě toho ale pacientům dává taky doporučení, jak předcházet návratu příhody.

Publikace poslouží nejen pacientům, ale i jejich rodinným příslušníkům, kterým nabídne rady, jak komunikovat a pracovat s lidmi, kterým přetrvávají některé následky. Užitečnou součástí, kterou mnoho čtenářů v dnešní době uvítá, jsou QR kódy pro co nejjednodušší přístup k informacím. Samozřejmostí jsou taky telefonní čísla na neurologické oddělení i na organizace, poskytující následnou péči o pacienty.

„Tato brožura je dalším krokem ke zkvalitnění péče o pacienta s cévní mozkovou příhodou. Cílem je poskytnout informace pacientům a rodinným příslušníkům tak, aby spolu s týmem lékařů přispívali k nejlepšímu možnému uzdravení,“ říká primář Neurologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati Robert Mikulík.

Zájemci si příručku mohou už teď stáhnout na webových stránkách krajské nemocnice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x