Krajská nemocnice vytáhla do boje proti škodlivým mikroorganismům

Krajská nemocnice pořídila špičkové desinfikátory. Foto: KNTB
ZLÍN – Krajská nemocnice Tomáše Bati bude pro návštěvníky opět o něco bezpečnějším místem. Její vedení se rozhodlo pořídit špičkové desinfikátory, které zneškodňují mikroorganismy ze vzduchu i povrchů.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně pořídila čtyři špičkové přístroje, které jsou schopny s prakticky stoprocentní účinností zneškodnit mikroorganismy ze vzduchu a z povrchů v místnosti. Takzvané desinfikátory pracují na principu kombinace UV-C záření a HEPA filtrace. Umístěny byly například v čekárně onkologie nebo u ambulancí urgentního příjmu.

Desinfikátory s označením BLOCK Pure UV si umí poradit s bakteriemi, kvasinkami, alergeny a také s viry včetně SARS-CoV-2, který způsobuje aktuální pandemii onemocnění covid-19. „Kvůli novému typu koronaviru jsme tyto přístroje nepořizovali, nicméně je určitě výhodou, že ho umí také odstranit. Desinfikátory jsme nasadili především na odděleních, kde se pohybuje hodně pacientů,“ sdělil Vlastimil Kalman, vedoucí oddělení zdravotnické techniky krajské nemocnice. Dodal, že zakoupení těchto přístrojů vyšlo na částku bezmála 700 tisíc korun.

Nové přístroje dokáží pracovat ve dvou režimech. „V denním jsou schopné desinfikovat vzduch v místnosti, přičemž nevadí, že jsou v ní lidé. V nočním režimu desinfikují povrchy v místnosti, už za nepřítomnosti osob, kterým by mohlo používané UV-C záření uškodit. Aby bylo případné ohrožení zdravotníků a pacientů zcela eliminováno, jsou přístroje vybaveny bezpečnostním pohybovým čidlem, které je vypnou, pokud do ošetřovaného prostoru kdokoliv vstoupí,“ vysvětlil Vlastimil Kalman.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x