Křižovatky komunikující s auty i navzájem mezi sebou. Zlín se chystá na řízení dopravy pomocí technologie C2X

Foto: televize TVS
ZLÍN - Ve Zlíně se připravuje řízení dopravy formou inteligentního telematického systému s prvky C2X. Plán Zlína proměnit se v moderní evropské město, které by hrálo prim v dopravní telematice, dostává jasnější obrysy.

Právě v těchto dnech vrcholí příprava návrhu Inteligentního telematického systému, jehož cílem je zvýšit plynulost a bezpečnost městské dopravy ve Zlíně. Součástí projektu bude instalace komunikační technologie C2X, která umožní komunikaci nejen mezi vozidly, ale i mezi 45 městskými křižovatkami včetně přechodů.

Projekt, který připravujeme na rok 2025, bude spočívat v komunikaci chytrých aut s křižovatkami a ostatními účastníky provozu. V roce 2025 až 2026 bychom chtěli provést úplnou renovaci 45 křižovatek v centru města tak, aby mohly komunikovat s vozidly i navzájem mezi sebou a také s Integrovaným záchranným systémem,“ informoval radní Zlína Václav Kovář.

Součástí systému budou nové semafory, datové sítě, senzory a moderní technologie pro řízení dopravy v reálném čase. Novinka navíc umožní preferovat linky městské hromadné dopravy nebo bezpečný průjezd složek Integrovaného záchranného systému. Mozkem celého systému se pak stane vlastní Dopravní a informační dispečink napojený na všechny dispečinky ve městě.

Tento projekt bude mít také přínos pro bezpečnost silniční dopravy a pomůže předejít ucpávání křižovatek. Chytré senzory budou sledovat střed křižovatky a vyhodnotí, jestli do křižovatky můžou další vozidla ještě pustit, nebo ne. Kdyby takto fungovala jenom jedna křižovatka, postrádalo by to smysl. Když takto budou fungovat křižovatky v návaznosti na sebe, umožní to, abychom proud, kde jede více aut, odšpuntovali a dostali auta tam, kam potřebujeme, pokračoval Kovář.

Komunikační technologie C2X se již nachází v některých nově vyrobených automobilech a od roku 2024 jí bude povinně vybaven každý nově vyrobený vůz. S realizací ve Zlíně se počítá od poloviny roku 2025 do konce roku 2026.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x