Krizový štáb mimo jiné řešil finanční ohodnocení pomáhajících studentů

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ - Další jednání Krizového štábu Zlínského kraje se uskutečnilo na krajském úřadě. Jedním z řešených témat bylo i finanční ohodnocení studentů v nemocnicích a sociálních službách na základě pracovního příkazu, server Zlin.cz o tom informoval Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Nelíbí se nám, že studenti, které na základě pracovního příkazu zaměstnáváme a kteří pomáhají v péči o pacienty v našich nemocnicích a sociálních zařízeních, dostanou za tuto práci dle zákona finanční ohodnocení třeba až za půl roku. Toto je nesmyslné a demotivující, proto hledáme možnosti, jak to udělat, aby odměnu za vykonanou práci studenti obdrželi dřív, a to například tím, že jim ji vyplatíme z krajského rozpočtu a budeme ji pak následně nárokovat po ministerstvu,“ sdělil hejtman Jiří Čunek s tím, že ke konci října nastoupilo do nemocnic Zlínského kraje na pracovní příkaz 44 studentů a dalším 88 studentům jsou pracovní příkazy postupně předávány. V sociálních službách ve Zlínském kraji aktuálně vypomáhá 85 studentů.

S úspěchem se setkala výzva Zlínského kraje směrem k veřejnosti s žádostí o personální výpomoc v sociálních službách, na kterou se přihlásily již tři desítky dobrovolníků.

„Dále krizový štáb řešil dlouhé čekací doby na testování na Vsetínsku a Valašskomeziříčsku, která je delší než dva dny. Pacientům bude nabídnuta možnost jet se nechat testovat do jiných zařízení, kde je čekací doba kratší,“ řekl Jiří Čunek s tím, že ve Zlínském kraji funguje celkem osm odběrných míst.

Celkovou epidemiologickou situaci ve Zlínském kraji zhodnotila ředitelka Krajské hygienické stanice Eva Sedláčková a označila ji za stabilizovanou. V poslední době přibývá denně v kraji přibližně tisícovka nakažených, ale toto číslo již dále neroste. Jak ředitelka dále zdůraznila, patří Zlínský kraj v České republice dlouhodobě mezi tři nejúspěšnější kraje v tzv. trasování. Je to i díky pomoci 260 externích spolupracovníků, kteří pomáhají zaměstnancům krajské hygieny. Například během čtvrtka se jim společně podařilo natrasovat celkem 935 pozitivně testovaných pacientů. Trasovat pomáhá i 11 zaměstnanců Krajského úřadu Zlínského kraje. Zapojila se i soukromá sféra, například pracovníci společnosti HP Tronic, ale i studenti a pracovníci z Univerzity Tomáše Bati nebo Domu dětí a mládeže Astra. „Všem, kdo nám s trasováním pomáhají, patří velké poděkování,“ uvedla ředitelka Eva Sedláčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x