Krizový štáb Zlína vyzývá obyvatele města k obezřetnosti

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - S přicházejícími vánočními svátky se covidová situace nijak zásadně nelepší, naopak počet nemocných opět roste. Nemocnice se tak opět chystají na maximální vytížení pacientů s Covid-19. Krizový štáb města apeluje na občany, aby byli obezřetní, omezili sociální kontakty a nechali se testovat, serveru Zlin.cz oznámil mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

„Chtěl bych požádat všechny občany Zlína, aby byli obezřetní v rámci vánočního setkávání s rodinou i přáteli. Epidemiologická situace není ideální. Aktuální hodnoty rizikového indexu PES jsou u nás již v nejhorším pátém stupni, i když se dle nařízení vlády stále ještě nacházíme ve čtvrtém stupni. Musíme být všichni trpěliví a respektovat nařízení vlády, aby se situace nezhoršila a v novém roce nepřišla třetí vlna pandemie. Je potřeba používat tzv. pravidlo 3 R, tedy ruce, roušky, rozestupy. Ideálně bychom mohli připojit čtvrté R, a to rozum. V případě plánovaného setkávání s rodinou či přáteli je ideální variantou si nechat předem udělat antigenní test na Covid-19, abychom maximálně eliminovali riziko nákazy svých blízkých,“ řekl Jiří Korec, primátor a předseda Krizového štábu města Zlína.

Veřejnost má možnost se od 16. 12. 2020 nechat testovat zdarma tzv. antigenními testy. V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně je potřeba zarezervovat datum a čas na konkrétní odběrové místo. S sebou si přinést pouze doklad totožnosti a průkaz pojištěnce. Odběrové místo Drive-thru se nachází na parkovišti v sousedství budovy Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje a je dostupné přímo z Havlíčkova nábřeží. Provozní doba odběrového místa je úterý až pátek od 13.00 do 19.00 hodin, sobota od 7.00 do 19.00 hodin (testuje se i 25. 12., netestuje se 24. 12. a 1. 1. 2021). Výsledek testu je sdělen do 30 minut přímo na odběrovém místě.

Antigenní testy na covid-19 provádí i Mikrobiologická laboratoř Vaše laboratoře s.r.o. Ta nabízí odběrové místo ve Zlíně a v Otrokovicích. Nutná je telefonická rezervace na čísle 739 408 931 v pracovní dny v čase 8.00 – 14.00 hodin. Na odběr je potřeba si s sebou přinést doklad totožnosti (občanský průkaz, pas) a čitelně vyplněný a potvrzený formulář. Výsledky testu jsou zasílány zabezpečeným emailem a SMS do 24 hodin od odběru.

S ohledem na současná vládní opatření, byly omezeny některé služby pro veřejnost v rámci vánočních trhů. Mimo provoz je tak například Vánoční expres pro děti na náměstí Míru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x