Léčbu sepse výrazně zkrátí nový přístroj

FOTO: dRAST mikrobiologie Autor: KNTB
ZLÍN - Sepse - laicky otrava krve - je hlavní příčina smrti na jednotkách intenzivní péče. Výrazně snížit toto riziko teď může v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně, Oddělení lékařské mikrobiologie, disponuje totiž novým systémem dRAST. Systém pomáhá lékařům s diagnostikou optimální antibiotické léčby. Zapotřebí je k tomu jen vzorek krve a čas, přesněji 4 hodiny na zpracování.

Tím jsme výrazně zlepšili diagnostiku a významně zkrátili dobu léčby septických pacientů. První výsledky antibiotické citlivosti máme již za čtyři hodiny po odběru z pozitivní hemokultury, navíc fungující pro širokou škálu bakterií, které způsobují sepsi. Systém využívá patentované technologie spojené s optikou, mikrofluidním inženýrstvím a umělou inteligencí, sbírku více než 30 milionů datových bodů o růstu bakterií. Ve srovnání s konvenčními metodami dRAST efektivně zkracuje dobu dosažení výsledků o dva až tři dny,“ uvedla MUDr. Nataša Bartoníková, primářka Oddělení léčebné mikrobiologie Krajské nemocnice T. Bati.

Obsluha nového systému je jednoduchá a umožňuje kontinuální provoz přístroje. Nadstandardní knihovna patogenů a široké spektrum antibiotik v návaznosti na napojení na expertní systém EUCAST zaručuje přesnou a dostupnou diagnostiku.

Sepse je extrémní reakce těla na bakteriální infekci v krevním řečišti. Pokud k ní dojde, septický šok spouští v těle řetězovou reakci, vedoucí k poškození tkání a selhání orgánů. Když se správně a rychle neléčí, vede až k smrti. Léčba sepse je boj s časem, sepse si „vyžádá“ život každé 2,8 sekundy a statisticky je nejčastější příčinou úmrtí v nemocnicích. Jakékoli zpoždění v léčbě snižuje míru přežití pacienta o 7–9 % za hodinu,“ dodala primářka mikrobiologie KNTB MUDr. Nataša Bartoníková.

Zlínská krajská nemocnice uvedla toto zařízení jako první v České republice do rutinního provozu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x