Legenda zlínské sálové cyklistiky Jindřich Mudřík: bylo nás šest

Jindřich Mudřík. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Zlín velmi zdárně a zdařile hostil finále Světového poháru v sálové cyklistice. Pořádné pořadatelské sousto si dal společně s kamarády ze Sokola Zlín - Prštné jejich dlouholetý předseda Jindřich Mudřík. Tahle parta lidí zaslouží obdiv a poklonu. Sám velečilý (přes)sedmdesátník, muž zvaný všemi Jindra, se kolem kol točí s šarmem, umem a velkým zanícením. A to pěkně dlouhá léta.

Pane Jindřichu, vaše rodina, tedy vy a pět bráchů, to je tedy téměř sága rodu Mudříků…

To jste řekl vy, ale zní to zajímavě. Každopádně nás šest kluků prostě kola vzala, řekl bych, do jednoho kola, to je fakt.

Veřejnost znalá sálové cyklistiky vnímá nejvíce vás, někdy od roku 1995 stojíte v čele zlínských sálováků. Jak to všechno začalo?

Tak především dnešek, to už jsou samozřejmě moji mladší kolegové v čele s Milošem Urbancem, ale dobře, zavzpomínejme. Bylo nás skutečně šest, žijeme tři. Nejstarší brácha František, pak Karel, Josef, Zdeněk, Jiří a já. Všechno načal Franta. V padesátých letech spadl na silničním kole, zranil se a stal se z něho trenér, tak se taky datuje vznik sálové cyklistiky u nás ve městě. Jinak na silnici byl nejlepší Josef, který jel mimo jiné závod Kolem Slovenska.

Vy jste se stal špičkovým krasojezdcem. Největší úspěch?

Jezdil jsem sólo i s bráchou Jirkou. Jednou jsem byl na mistrovství světa v dresu Československa osmý, konkurence byla fakt moc dobrá. V roce 1977 jsme s bráchou Jirkou ve dvojicích na světovém šampionátu v Brně aspirovali na medaili. Byli jsme, myslím, dobří, jenže já na posledním tréninku spadl a zlomil si ruku…

Pojďme do reality dneška. Mění se krasojezdecká kola?

Mění se, samozřejmě, kluci i děvčata jsou lepší a lepší. Malé konstrukční změny ale hodně pomáhají. Dnes se i díky tomu dají předvádět prvky, o kterých se nám ani nesnilo.

Měli jste tu coby hosty finále světového poháru v kolové bratry Pospíšilovy. Jak je vnímáte?

Jako mistry oboru a hlavně jako skvělé chlapy a kamarády. Jsem moc rád, že se jim u nás ve Zlíně líbilo.

Moc se to neví, ale Zlín je dnes českou baštou sálové cyklistiky.

No, platí to napůl. V krasojízdě to tak slavné není, děvčata nám míří na studia mimo Zlín. Ale v kolové, tak to je věc.

To rád slyším, povídejte, upřesněte.

Když to rád slyšíte, tak to rád řeknu. Máme nejlepší páry ve všech kategoriích. V žácích, juniorech mladých do 23 let i v kategorii Elite. A jsme rádi, že na světovém poháru i v jeho finále reprezentovali Českou republiku dvě zlínské dvojice. Účastníci mistrovství světa Radek Adam a Tomáš Horák skončili doma ve Zlíně šestí. Myslím, že měli i maličko na víc. Ale nezklamali oni ani Vojtěch Baxa a Ludvík Písek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x