Lékaři Baťovy nemocnice mají na svém kontě už 100 robotických operací

100. robotická operace. Foto: KNTB
ZLÍN – Přesnější zaměření na detail, menší krevní ztráty, kratší hospitalizace pacienta či rychlejší hojení. To jsou jen některé z výhod operací s robotickým operačním systémem DaVinci, který lékaři Baťovy nemocnice využívají od loňského října. Od té doby podstoupilo robotickou operaci už rovných 100 pacientů.

Robotické operace v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně získávají na oblibě nejen u samotných operatérů, ale také u pacientů. Nejvíce je využívají urologové, kterých se týkala i jubilejní stá operace robotem.

Nejčastěji děláme radikální prostatektomii, tedy odstranění prostaty s nádorem, někdy i s odstraněním lymfatických uzlin. Potom také resekce nádorů ledvin a plastické operace ledvinné pánvičky,“ uvedl primář zlínské urologie Martin Kučera. Právě operace ledvinné pánvičky byla tou s pořadovým číslem 100.

Několik typů robotických operací provádějí také chirurgové. Ti doteď odoperovali 28 pacientů, z těch náročnějších operací to byla především nádorová onemocnění trávicího systému postihující tlusté střevo a konečník.

Robotická operativa je obrovským posunem pro nás lékaře i pro pacienty a vidím v ní budoucnost chirurgie. Je to správný směr – daleko větší preciznost, zacílení, přehlednost a manipulace s nástroji,“ doplnil operatér a chirurg Georges Khalil z Chirurgického oddělení KNTB.

S robotickým operačním systémem má zkušenost také Gynekologicko-porodnické oddělení KNTB, kde bylo provedeno 26 operací. „U nás je to především o onkologické operativě, robotem však operujeme i urogynekologické problémy při defektech pánevního dna a s mnoha výhodami například odstranění dělohy u velmi obézních žen,“ řekl primář zlínské gynekologie Vladimír Kalist.

Operatéři si na robotických operacích nejvíce pochvalují možnost přesnějšího zaměření na detail, kratší dobu operačního výkonu a následně hospitalizace pacienta, menší krevní ztráty, méně bolesti po operaci, menší stresovou zátěž pro organizmus pacienta a tím pádem lepší a rychlejší hojení.

Krajská nemocnice T. Bati v současné době provádí osm typů robotických operací, měsíčně se jedná až o 25 pacientů. V následujících letech by své portfolio měla rozšířit zhruba trojnásobně,“ dodala mluvčí Baťovy nemocnice Dana Lipovská.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x