Lesní časy předvánoční. Houby rostou vždy

Lesy i v tomto období vydávají zajímavé houbařské kousky. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Houbařský rok nikdy nekončí. Tedy alespoň pro opravdové znalce. Zima se letos předvedla v předstihu, momentálně to ale vzdala a v novém týdnu slibuje počasí podzim s jarními prvky. Rychle se přitom kalendářně blíží tříměsíční roční období, jemuž se až do března dle zvyklostí říká zimní. Ale víte, jak to poslední dobou je...

Houbařsky hodně zvláštní rok

Někdy v polovině týdne by teploty měly vyskočit až nad plusovou desítku. Nemůže to snad v lesních porostech znamenat návrat klasických druhů hub?

„To si opravdu nemyslím, ale je třeba poznamenat, že se výkyvy počasí přes rok opravdu na skladbě hub podle zavedených zvyklostí docela podepisují. Letos jsme měli hodně zvláštní rok. Napřed sucho, pak zlepšené podmínky, ale u nás v kraji se žádné velké hody nekonaly a některé houby jako třeba václavky nebo holubinky nebyly prakticky k vidění. Žádný zdánlivě jasný důvod jsme nevypozorovali. Ale možná je to o to nejzajímavější, co dělá houbaření nevšedním koníčkem s překvapeními,“ říká Alena Filípková ze Salaše.

Nastává čas zimních hub

Zrovna se vrátila z vycházky v lese. Těžko čekat, že by byla úspěšná, ale…

„Ale docela to jde, v lesích tady ve Chřibech rozhodně prázdno a pusto není. Teď nám končí podzimní druhy, pořád ještě se ve velkém dá najít rozšířená strmělka mlženka. Je to houba hodně aromatická, jedlá, ale pozor, pro někoho může působit žaludeční potíže,“ vysvětluje paní Alena a jedním dechem dodává, že případné jarní počasí v lese nedokáže ani v náznaku přivábit růst jiných podzimních hub, třeba václavek.

„Ne, na to se těšit nemůžeme. Ale stejně tak nemůžeme smutnit. Nastává čas zimních hub. A tak jak někdo velebí srpen či září a plné koše praváků, já mám ráda i toto období. Zaprvé je v lese absolutní klid, což se týká mimo jiné i usínajícího ptactva. Zadruhé i teď, jak se říká, rostou,“ upozorňuje zkušená houbařka.

Dají se najít hodně zajímavé kousky

„Tady to je hlíva ústřičná, toto ucho jidášovo, toto zase penízovka sametonohá a toto málo známý pařezník pozdní,“ osvědčuje Alena své bez nadsázky encyklopedické znalosti.

Mimochodem, tyto houby se uplatňují i v kuchyni.

„To v každém případě, i když nejsou pro každého. Mně rozhodně poslouží do polévky a také pod maso, klidně k nedělnímu obědu,“ směje se vyhlášená odbornice i výborná kuchařka a majitelka stovek houbařských receptů.

Co dalšího se aktuálně děje ve Zlínském kraji? Dozvíte se na našem webu.

Zobrazit fotogalerii >>