Letecké muzeum v Kunovicích rozšiřuje sklad letadel. Ukrývá i cenný prototyp

Foto: Lukáš Skládal
KUNOVICE – Letecké muzeum v Kunovicích je zase o něco atraktivnější. Díky dotaci od ministerstva mohlo výrazně rozšířit sklad letadel, který nově ukrývá dva Zlíny a cenný prototyp letounu Wolfsberg Corvus 1F.

Výrazného rozšíření depozitáře se ve druhé polovině letošního roku dočkalo Letecké muzeum v Kunovicích. „Jde o dva velké lodní kontejnery, které jsme získali díky dotaci od Ministerstva kultury, a dva menší, pořízené z vlastních prostředků,“ vysvětluje ředitel muzea Martin Hrabec.

Dvojice velkých kontejnerů, na které Ministerstvo kultury poskytlo muzeu 179 tisíc korun, se stala novým domovem pro dva Zlíny, Z-126 a Z-226B, a pro prototyp letounu Wolfsberg Corvus 1F. Ve všech třech případech se jedná o vzácná letadla zapsaná v Centrální evidenci sbírek.

Díky novým kontejnerům jsme mohli našim letadlům dopřát důstojné a hlavně bezpečné útočiště do doby, než na ně přijde řada s renovací. Doposud byly jejich části rozesety v různých jiných částech depozitáře, tedy na místech, pro která máme naplánované jiné využití,“ vysvětlil Hrabec jejich přínos.

Do budoucna pak tyto velké kontejnery poslouží také jako základy pro vybudování nového výstavního přístřešku pro už zrenovované exponáty. Letadel tak pomůžou ochránit ještě více.

Dvojice menších kontejnerů pak poskytne ochranu jak novým přírůstkům do sbírek, tak těm, které se momentálně nacházejí jinde v zázemí muzea. „Vzhledem k tomu, že patříme mezi nejstarší muzea svého druhu v Česku, potýkáme se s tím, že původní přístřešky depozitáře po dlouhých desetiletích využívání už nevyhovují svému původnímu účelu. Postupně proto pracujeme na obnově a úpravě zázemí, v čemž jsme letos díky Ministerstvu kultury udělali velký krok vpřed,“ tvrdí ředitel muzea.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x