Letní kempy: pohyb vítán

ZLÍNSKÝ KRAJ - Kdysi nejoblíbenější školní předmět, dnes zdaleka ne. Tělesná výchova a pohyb obecně se stávají pro více a více dětí strašákem. Odborníci varují: tohle je hodně špatný směr. A nabízejí zkušenosti i řešení.

Asociace školních sportovních klubů přichází s letními kempy. Ty zaštítí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a budou pro zájemce bezplatné.

„Sestávat budou z osmihodinových bloků, jednoduše řečeno, dopoledne populární forma výuky třeba v ZOO, muzeích, parcích, na libovolných pro děti atraktivních a přitažlivých místech, samozřejmě bez biflování nebo zkoušení. Odpoledne na školních hřištích sport, pohyb, zábava,“ osvětluje principy kempů prezidentka asociace Svatava Ságnerová, která působí jako pedagožka v Kroměříži. Smyslem je napomáhat ve vzdělání i rozvoji pohybových aktivit, poslední dobou těžce okleštěných.

Už z loňska mají zkušenosti v Základní škole Pod Vinohrady v Uherském Brodě, to se o prázdninách konaly takzvané Vzdělávací dny, na ně letos navazují zmíněné kempy.

„Zájem byl slušný, čekali jsme ale ještě větší, uvidíme letos. Děti obecně už zdaleka nemají rády pohyb a tělesnou výchovu tak, jako jejich rodiče či prarodiče. Porovnávat raději ani nechci, kdysi bylo zcela běžné cvičit na hrazdě nebo přeskočit švédskou bednu, dnes to umí pár nejlepších,“ konstatuje ředitel uherskobrodské školy Zdeněk Moštěk.

Pro děti je podle něj i dalších odborníků pohyb často trestem. „To může mít dalekosáhlé negativní důsledky na zdraví populace,“ varuje praktik s tím, že jakákoliv forma organizovaného i neorganizovaného hýbání se je vítána. „Třeba proto, že jde o přímý kontakt dětí, nikoliv virtuální v mobilu, počítači, na síti,“ upozorňuje ředitel.

„Zatím se nám na letní kempy přihlásilo 360 škol z celé republiky, věřím, že bude počet ještě růst. Platí totiž, že nejen škola, ale i pohyb je základ života, “ konstatuje Ságnerová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x