Léto = bodavý hmyz. Před hnízdem a rojem raději zmiz!

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Včely, vosy, sršni či sršně (věru tak, mužský i ženský rod jsou v tomto případě česky správně), komáři, ba i zpravidla mírumilovní čmeláci. Tak to bychom měli sestavu, která patří k prázdninám jako to, že jsou dveře škol zavřeny. Ale na rozdíl od volna školákům a pánům učitelům to nemusí přinášet jenom pěkné zážitky...

Právě bodavý hmyz umí jinak velmi příjemné časy pořádně znepříjemnit. Začněme třeba komáry.

„Je to nikdy nekončící příběh. Letos jsme jim na jaře věnovali mimořádnou pozornost při snaze o hubení larev, ale bohužel musíme konstatovat, že především na Bahňáku je jejich současná invaze zase velmi nepříjemná, třebaže v boji s nimi nikdy nekončíme,“ popisuje mluvčí města Otrokovice Lenka Vaculová.

Zatímco komáři píchají a bzučí, což je sice krajně nepříjemné, zpravidla ale ne život ohrožující, jiní zástupci početné a vždy v parném létě nebezpečné rodiny bodavého hmyzu mohou působit jiné problémy.

„Největší kupodivu zdánlivě nejnevinnější, tedy včely, jejich jed bývá hodně nebezpečný a pokud narazíte třeba u lesa na hnízdo, vezměte nohy na ramena a pryč, umějí zaútočit ve větším počtu a to bývá i život ohrožující,“ vypráví znalec přírody Karel Kellner z Koryčan z vlastních zkušeností.

„Zatím jsme v posledních dnech nezaznamenali žádné závažnější případy vícečetného pobodání hmyzem, ale léto je teprve v nástupu, takže k nim zřejmě i letos dojde,“ aktualizuje situaci mluvčí zlínské Krajské nemocnice Tomáše Bati Dana Lipovská.

Srpen pak bývá měsícem největší čilosti sršňů a vos.

„Na chalupě jsem vždy bral přítomnost obou druhů jako znak vrcholícího léta, vosy si vytvářejí hnízda a umějí se dostat i do trámů, jejich aktivita je známá, ale mohu potvrdit, že včely jsou opravdu nebezpečnější kvůli vysoké koncentraci jedu v žihadle,“ říká další chalupář Jiří Novák ze Zlína.

Samostatnou letní kapitolou jsou pak sršni. Největší a přece i nejméně nápadní. „Stačí, abyste odjeli na čtrnáct dní na dovolenou a oni vám s přehledem sklidí úrodu raných jablek, jakoby nic,“ popisuje vlastní zkušenost Novák s tím, že i přes menší toxicitu žihadel není bodnutí velkého hmyzu rozhodně ničím příjemným.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x