Letošním tématem Zlín Film Festivalu bude literatura ve filmu

Foto: Zlín Film Festival
ZLÍN - V pořadí 61. Zlín Film Festival představil vizuál i plánovanou podobu letošního ročníku. Tématem bude literatura ve filmu, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Organizátoři Zlín Film Festivalu na Filmových ateliérech ve Zlíně představili nové logo projektu, vizuál letošního festivalu i plánovanou podobu 61. ročníku. V návaznosti na hlavní téma Literatura ve filmu je ústředním motivem vizuálu opět digi-ikona, propojující tentokrát „pana Kameru“ a „paní Knihu“, jejichž spojení dává vzniknout novému filmu. Festival by se měl uskutečnit ve dvou částech – na jaře od 28. května do 1. června a na podzim od 9. do 15. září 2021.

Jedenašedesátý ročník nejstaršího a největšího festivalu filmů pro děti a mládež se letos zaměřuje na samotnou podstatu filmového umění. „Už filmaři němé éry si knižní klasiku vybírali jako inspiraci pro své příběhy. Vracíme se proto k začátkům filmové práce, v níž se režisér opírá o skvělou literární předlohu, dokonalý scénář a úžasnou kameru,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

Autorem vizuálu 61. ročníku, stejně jako nového logotypu celého projektu, je opět designér Zdeněk Macháček ze zlínského Studia 6.15. Základem vizuálu se tentokrát stalo propojení kreseb knihy-scénáře a filmové kamery, a vznikla tak stejně jako v loňském roce hravá, barevná digi-ikona. „Jejich spojením, velkou grafickou svatbou paní Knihy a pana Kamery, jsme založili novou rodinu, která vám ráda ukáže svá dítka – filmy,“ vysvětlil Zdeněk Macháček a dodal: „Dovolujeme si věřit a velmi si přejeme, aby barevná, pozitivní, filmová rodinka přinesla festivalovým návštěvníkům, vlastně všem lidem, něco krásy a radosti v této velmi složité době.“

Protože literatura je součástí kinematografie již od jejích prvopočátků, rozhodli se pro letošní ročník dramaturgové festivalu sestavit tematickou sekci právě ze snímků inspirovaných knižními předlohami. „V současné době, která literatuře mezi mladými příliš nepřeje, je jedním ze základních cílů této sekce snaha přiblížit mladé generaci prostřednictvím filmu klasické i zcela neznámé literární poklady z celého světa. Téma tak naváže na loňský úspěšný formát, který se zaměřoval na filmové triky a vědu a techniku,“ zdůvodnila výběr tématu umělecká ředitelka Markéta Pášmová a doplnila, že se k roku 2021 pojí také výročí prvních filmových adaptací knižních bestsellerů, které změnily jak filmový, tak čtenářský svět. „Před 20 lety spatřily světlo filmového světa první díly sérií Harry Potter J. K. Rowlingové a Pán prstenů J. R. R. Tolkiena,“ dodala Markéta Pášmová.

Kromě speciální ročníkové edice samozřejmě diváci nepřijdou ani o tradiční soutěžní snímky. „Přestože koronavirus významně ovlivnil také filmový průmysl, už nyní víme, že pro nadcházející ročník budeme mít dostatek kvalitních filmů, jejichž výběr právě v těchto dnech dokončujeme na online filmovém trhu v Berlíně,“ ujistila Markéta Pášmová.

I když se loňský jubilejní 60. ročník uskutečnil kvůli nepříznivé pandemické situaci až na podzim, a i dosavadní situace naznačuje opakování podobného scénáře, rozhodli se organizátoři projektu zcela neustoupit od jarního termínu. „Nehodláme opustit květnový termín, protože jsme přesvědčení, že Zlín Film Festival už má své pevné místo v jarním světovém festivalovém kalendáři a nechceme, aby to bylo jinak. Navíc je festival spojený s dětmi a rodinou, a proto k oslavám Dne dětí 1. 6. už neodmyslitelně patří,“ řekla výkonná ředitelka Jarmila Záhorová. „Snažíme se přizpůsobit aktuální situaci a připravujeme festival ve dvou dílech, abychom zachovali jeho klasický termín, ale současně přinesli na podzim festival v tradiční podobě, na který jsou naši návštěvníci zvyklí,“ dodala.

V termínu od 28. května do 1. června se tak díky moderním technologiím v online prostoru mohou diváci z řad široké veřejnosti i odborníků u nás i ve světě těšit na filmové projekce úspěšných festivalových snímků z loňského 60. ročníku se speciálním úvodem, pásma animovaných filmů nebo ochutnávku studentských filmů různých žánrů. „Součástí programu pro filmové profesionály bude například i živý online přenos z ceremoniálu k udílení cen ECFA, Evropské filmové asociace pro dětský film,“ doplnila Markéta Pášmová. Pro obohacení výuky ve školách budou v jarní části připraveny například i workshopy a interaktivní besedy. Na speciální webové platformě budou dostupné virtuální exkurze do zákulisí i do bohaté historie Zlín Film Festivalu. „Pokud to situace dovolí, pozveme návštěvníky už na jaře také do letního kina, na malování na chodníku, prohlídku virtuální galerie nebo na výstavu filmových klapek,“ nastínila Jarmila Záhorová.

Podzimní část festivalu plánují potom organizátoři v obvyklém formátu, a to od 9. do 15. září. Její součástí budou klasické projekce soutěžních i dalších filmů a doprovodný program korespondující s nosným tématem, který přinese zábavu i poučení pro celou rodinu. V tomto termínu by se měla uskutečnit i tradiční aukce Salonu filmových klapek nebo Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín 2021, který by se měl konat v neděli 12. září.

„Letošní ročník vnímáme také jako malou generálku na příští rok, kdy ve spolupráci s naším městem a krajem plánujeme přispět k reprezentaci Zlína v rámci oslav jeho 700. výročí,“ uzavřel Čestmír Vančura.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x