Levandulová hvězdička Stela: to je vůůůně … a ta barva…

Foto: zlin.cz
PROVODOV - Na vysvědčení samé jedničky, v žákovské knížce během celého školního roku totéž. Prvňačka Stela se těší stejně jako spousta dalších dětí, které okusily slasti i strasti první třídy, na své první pořádné školní prázdniny. Ty mají stovky barevných odstínů. Jsou bez diskuse tím, na co se pak dlouhá léta vzpomíná. První volné dny vždy usměvavé holčičky zpestřuje také vůně krásně modrofialových květů levandule.

„Je to fakt krása, nádherně voní. A kolik je na nich včelek a čmeláků,“ přehlíží aromatickou nádheru holčička, která bude mít prázdniny o to hezčí, že… „že budu mít v polovině prázdnin sedm roků, a to se musí s tátou, mámou a bráchou pořádně oslavit,“ směje se a v duchu počítá dny, kolik že jich k té velké slávě chybí.

„No, ale zase nechci, aby tak rychle utíkaly, jsou to prázdniny, že jo,“ říká, když váže kytku z nádherných drobných kvítků.

Možná ví, možná ne, že levandulí je až 40 druhů, původ mají ve Středomoří a neznámější je u nás levandule lékařská.

Právě levandule je neklamným znakem léta. A když lékařská, pak musí mít léčebné účinky.

„Samozřejmě, že je to tak, působí jako antidepresivum, její nevtíravá vůně v kytici prospívá při nespavosti, může se přidávat do koupele, kdy zvýrazňuje zklidňující účinky, využít se dá proti molům v prostorech na ukládání šatstva, stěžejní je ve směsích bylinek třeba při boji s bolestmi hlavy a nespavostí,“ popisuje Petra Totušková, která platí za velkou znalkyni léčivek.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x