Libor v akci, aerosol versus komáři

foto: zlin.cz
OTROKOVICE - Na Štěrkovišti je plno. V přístavišti si lidé zvesela grilují a občerstvují se, v ulicích Otrokovic je kolem sedmé večerní poloprázdno. Nastává chvíle pro Libora Škurka z Olomouce, jeho vůz a speciální postřikové zařízení. Tři, dva, jedna a vyráží. Vytváří aerosolový oblak, který má pomoci hubit komáří dospělce. Boj je to náročný, prakticky každoroční a nikdy nekončící. Komáři prostě k osmnáctitisícovému městu patří asi tak jako více než padesát let výroba pneumatik.

Město zabojovalo s larvami v mělkých vodách už v předjaří, jenže se zdá, že je to přinejmenším nevýhra, jak říkal jeden český exprezident.

Ulicemi města jezdí Libor Škurek. Na chvíli zastaví, jeho speciální zařízení potřebuje opravit. Což se brzy podaří.

„Jezdím městem, kolem vodní nádrže, zahrádkářské kolonie, určitě dvě spíše tři hodiny,“ vypráví když vytváří hustý oblak aerosolu, který na dobu určitou znemožňuje lidem orientaci.

„Ne, bát se nemusí nikdo, látka je prověřená a působí pouze na bodavý hmyz. Nikdy neříkáme, že tu bude léto bez komárů, bojovat budeme vždycky, úspěšní na sto procent asi nikdy,“ komentuje akci „antikomár“ starostka Otrokovic Hana Večerková.

„Přišel jsem na pivo, je tu rozumná cena a pěkné posezení, ale rychle to vzdávám, komárů jsou tu tisíce, tak valím pryč,“ povídá muž středního věku, který se rychle vydává domů.

„My to bereme s humorem, prostě nás komáři nutí dodržovat večerku, kolem osmé už přebírají vládu a my se s manželkou vracíme domů,“ hlásí při cestě ze Štěrkoviště dosud plného lidí další místní občan pan Aleš.

„Komáří jsou prokletím města, jenom si to řekněme. Už jsme vydali asi čtyři tisíce na speciální lampičky, které je alespoň částečně odpuzují, jinak bychom si v horkých večerech nesedli na zahradu u domu ani náhodou a nedej bože, že bychom je pustili domů,“ dodává manželka.

Po dvou a půl hodinách intenzivní práce balí Libor Škurek nářadí, tedy speciální výfuk a zásobník za dodávkou a míří domů. „Když budeme požádáni, zase přijedeme, chtěl bych ale Otrokovické ubezpečit, že v tom nejsou sami, komáři zlobí lidi taky na Olomoucku i mnohde jinde. Když mohu pomoci, rád to kdekoliv a kdykoliv udělám, vím moc dobře, jak je hmyz obtížný a často také nebezpečný,“ loučí se odborník.

--> --> --> --> -->