Lidé se mohou v Otrokovicích hlásit se zájmem o zasazení stromu nebo keře

Ilustrační foto (Foto: Facebook Sázíme budoucnost)
OTROKOVICE – Lidé v Otrokovicích se už nyní mohou hlásit, pokud mají zájem v sobotu 19. září nechat zasadit strom nebo keř v projektu Sázíme budoucnost. Zapojit se mohou jednotlivci, rodiny, spolky nebo party kamarádů, řekla serveru Zlin.cz mluvčí Otrokovic Romana Pastuszková.

Akce pro vysázení stromů a keřů pro zdravou krajinu a odolné město je v plánu v sobotu 19. září od 8:00 do 12:00 za kapličkou u silnice mezi Otrokovicemi a Tlumačovem. „Každý zdarma obdrží svůj strom nebo keř, zasadí ho a získá certifikát,“ uvedla mluvčí. Podle ní se už nyní mohou lidé registrovat na emailu pastuszkova@muotrokovice.cz, a to nejpozději do 11. září.

Město Otrokovice se zapojilo do celorepublikové akce nazvané Sázíme budoucnost. Je to iniciativa, jejímž cílem je vysadit na území našeho státu 10 milionů stromů. „Jakmile jsem se o tomto projektu dozvěděla, ihned jsem přemýšlela, jakým způsobem se můžeme zapojit a jakým způsobem oslovit co největší množství lidí. Proto vznikla tato akce, která je určená pro širokou veřejnost, ale cílíme především na rodiny s dětmi, abychom mohli dětem dát vzor a učit je svým příkladem lásce k přírodě a ekologii,“ uvedla starostka Hana Večerková.

Sama plánuje zasadit strom. „Doporučuji, aby se zájemci předem zaregistrovali. Zaregistrovaným účastníkům předem připravíme certifikát se jménem a cedulku, kterou si budou moci připevnit ke stromu. Můžeme na ni například zapsat jméno a příjmení, příjmení celé rodiny, název spolku či klubu. Registrovaní účastníci také budou mít zajištěno občerstvení,“ sdělila Pastusková, která je jednou z organizátorek akce.

Registrační email by měl obsahovat počet zúčastněných osob, oslovení na certifikát a cedulku například se jménem a příjmením, příjmením rodiny a podobně. Pastuszková dodala, že děti dostanou drobné dárky, budou se moci vyfotit s lesními pohádkovými bytostmi a opéct si s nimi špekáčky. „Na akci mohou přijít také ti, kteří se nestihnou včas zaregistrovat. Nebude jim sice garantován certifikát a občerstvení, ale zapojit se mohou i tak. Stromy budou k dispozici v omezeném množství, nicméně keřů si bude moci zasadit každý tolik, kolik bude chtít,“ řekla mluvčí.

Na určené místo se mohou lidé dostat pěšky i na kole. „Ačkoliv jsou tyto dvě varianty preferovány, bude na městském pozemku vyhrazen pouze malý prostor pro omezený počet vozidel,“ poznamenala Pastuszková. Stromy, keře a veškeré potřebné nářadí bude na místě připraveno. „Stačí přijít ve vhodném oblečení a obuvi. Všechno ostatní jsme společně s pracovníky Technických služeb Otrokovice zajistili. Díky finančním prostředkům získaných z Programu péče o krajinu jsme mohli nakoupit přes 40 stromů a více než 370 keřů. Na akci bude přítomen také odborný pracovník zabývající se městskou zelení a bude k dispozici pro případné dotazy,“ řekla starostka Večerková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x