Luhačovické škole začala sloužit nová Přírodní zahrada, město chce podobné projekty realizovat i jinde

Foto: MěÚ Luhačovice
LUHAČOVICE - V listopadu se podařilo v Základní škole Luhačovice dokončit projekt Přírodní zahrada. Žákům ZŠ tak bude sloužit nově upravený prostor plný přírodních zajímavostí a vzdělávacích prvků poskytující řadu skvělých možností pro výuku i relaxaci, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí luhačovické radnice Nikola Synek.

„Hlavním cílem je nabídnout žákům další možnosti pobytu v přírodním prostředí a upevňovat dalším zkvalitněním výuky jejich vztah k přírodě. Kromě nově vysazených rostlin a úpravy posezení vhodného pro realizaci vyučovacích hodin proto nabízí nově upravená zahrada i mnoho dalších atraktivit. Nejen že tu byly vybudovány čtyři vyvýšené záhony, bylinková spirála, tříkomorový kompostér, ale třeba i jezírko s mokřadními rostlinami, ve kterém budou žáci sledovat samočistící proces,“ popsal ředitel ZŠ Luhačovice Pavel Kurtin.

Nově upravená zahrada, umístěná ve třech „patrech“ ve svahu vedle školního hřiště, nabízí i řadu dalších věcí. „Součástí je třeba také meteobudka, hmyzí domeček a krmítko pro ptáky. Nechybí ani nádrž na dešťovou vodu. Hospodaření s vodou a její využívání je dnes velmi žhavým tématem. V zahradě se lze se projít po tzv. hmatovém chodníku, je zde i geologická sbírka s informačním panelem, pomocí kterého žáci mohou určit, o jaký druh nerostu nebo horniny se jedná,“ přiblížil ředitel.

Využití nově upravené zahrady je všestranné. „Poslouží při mnoha předmětech. Žáci budou získávat nové zkušenosti při pozorování rostlinných a živočišných druhů, nerostů, hornin. A zároveň bude zahrada sloužit k relaxaci, různým aktivitám dětí nejen při hodinách, ale také třeba ve školní družině,“ dodal Kurtin. I když hlavní využití bude v teplejších měsících roku, věří, že v mnoha případech nově vzniklý prostor poslouží i v těchto dnech. „A to zdaleka nejen v rámci prvouky nebo přírodopisu. Aktuálně může skvěle sloužit při postupném návratu do škol například i v rámci venkovních vycházek nahrazujících tělocvik,“ dodal ředitel.

Stejně jako celý koncept i osazení zahrady novými rostlinami bylo promyšlené. „Jsou tu vysazeny i typické tradiční odrůdy ovocných keřů a stromů (např. hrušně, jabloně, muchovník, líska apod.), které pak žáci mohou nejen ochutnávat, ale i využívat k vaření a pečení v předmětu Domácnost. Zahrada byla využívána i před úpravou, ale v menší míře. „Především pro předmět Pracovní činnosti, kde se učí, jakým způsobem pěstovat zeleninu a podobně. A také pro včelařský kroužek, fungující při škole. Školní včelín je v rámci zahrady zachován i teď, a žáci se tak i nadále mohou seznamovat se životem a významem včelami, péčí o ně i o získávání včelích produktů,“ upřesnil Kurtin.

Na projekt Přírodní zahrada ZŠ Luhačovice se podařilo většinu prostředků získat díky dotaci ze státního rozpočtu. „V rámci výzvy Přírodní zahrada – Vybudování a úpravy venkovních areálů a pozemků ZŠ a SŠ a organizací působících v oblasti EVVO se podařilo získat většinu z cca 400 000 Kč, na které úpravy zahrady vyšly. Zbytek prostředků šel z rozpočtu našeho zřizovatele – města Luhačovice,“ informoval ředitel.

Jak doplnil starosta Marian Ležák, podobných projektů má brzy ve městě přibývat. „Celkově se snažíme o řadu ekologických aktivit. Podobně jako moderně upravenou zahradu základní školy proto chceme modernizovat v ekologickém duchu i okolí mateřské školy a objektu bývalých jeslí, kam se přesouvá DDM a vzniká zde nové Středisko volného času,“ přiblížil starosta. „Tak jako v případě zahrady ZŠ chceme takovéto projekty spolufinancovat, ale hlavní prostředky na ně získat z dotací. Sledujeme vypisované dotační tituly a připravujeme jednotlivé projekty, aby bylo možné je realizovat co nejdříve,“ uzavřel starosta.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x