Marek Kalivoda: od remízy s Pardubicemi se můžeme odpíchnout

Marek Kalivoda. Foto: zlin.cz
ZLÍN - V sedmačtyřiceti letech je Marek Kalivoda mezi kvartetem zlínských trenérů vedle Jana Jelínka, Davida Hubáčka a Otakara Nováka vlastně doyenem. Má také největší porci zkušeností, zlínské fotbalisty nevede poprvé, řadu let působil i u mládeže o pár stovek metrů východněji od Letné, na Vršavě. Přesto působí dojmem muže méně viditelného, čemuž se vlastně ani nebrání.

Může jít tým, který po dlouhé době udržel čisté konto na „domácím“ hřišti Pardubic v pražském „Ďolíčku,“ do boje s Českými Budějovicemi s posíleným sebevědomím?

To čisté konto bylo jedním z mála pozitiv remízového duelu. Ale bylo to důležité. Kluci by měli mít větší sebevědomí při zjištění toho, že se nula vzadu uhrát dá. Musíme se od toho prostě odpíchnout, víra ve vlastní síly je nesmírně důležitá.

V sobotu ve tři odpoledne hrajete doma s Českými Budějovicemi. Zvenku máte sedm bodů, z vlastního hřiště jen tři. Máte z Jihočechů obavy?

Obavy jistě ne, ale vnímáme jejich kvalitu, naposledy remizovali se Slavií, to je cenný výsledek. Umějí hrát ofenzivně i na brejky. Musíme si na ně dát velký pozor.

Čest a sláva divákům, kteří pořád věří ve vaše domácí zmrtvýchvstání. Teplo už v hledišti moc nevládne, jsme na samém konci října…

Kluci do toho dají všechno, diváky bychom i za jejich věrnost chtěli zahřát dobrým fotbalem a góly. To se pak na fotbal chodí s daleko větší radostí. Navíc my body opravdu nutně potřebujeme, ta domácí bilance je fakt strašidelná. A říkám to naplno: věrní fandové mají naši úctu a obdiv.

Máte bohaté trenérské zkušenosti. Mění se vám fotbal před očima, posouvá se?

Stěžejní změnou je to, že se fotbal hodně zrychlil. Nejde jen o vlastní běžeckou rychlost. Ruku v ruce s tím jde přirozeně herní agresivita, tvrdost. Jde ale především o rychlost myšlení, to je jeden z rozhodujících aspektů dnešního fotbalu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x