Michal Čechmánek: jde zablokovat covid?

Michal Čechmánek. Foto: Jiří Balát
ZLÍN - Dlouhou řadu let patří k oporám zlínského volejbalového klubu. Teď si sedmatřicetiletý blokař zlínské Fatry Michal Čechmánek přibírá - a to oficiálně od začátku tohoto týdne - také funkci krajského koordinátora pro očkování. Takže neblokuje jenom smeče soupeřů nad sítí, ale co mu síly stačí, snaží se blokovat i ataky jednoho mimořádně silného soupeře, kterým je covid-19.

Skoro by to chtělo položit úvodní otázku, co je těžší. Tedy bránit se síle dvoumetrových smečařů v naší elitní soutěži, anebo co nejúčinněji bojovat proti viru?

Obojí chce svoje. Zatímco na hřišti víte třeba za dvě hodiny, na čem jste, a můžete buď slavit, anebo rozebírat příčiny porážky, v boji s covidem je to o hodně složitější, tohle je běh na dlouhou trať. Ale věřím, že nakonec vyhrajeme. Všichni si to už po bezmála dvou letech zasloužíme a já věřím, že i díky očkování nakonec uspějeme.

Když se tedy bavím s elitním blokařem…jde covid, jak to říct, zablokovat?

Jistě, že jde, jenže on má vždycky další servis, bojujeme už bůhvíkolikátý set. Zápas je to vyrovnaný, budeme pořád bojovat. Když mám být přímo stylový, pak platí, že nejlepším blokem je právě očkování. Brání jeho nejtvrdším smečům, což jsou vážné stavy a absolutní ohrožení života.

Jak jste se vlastně ke své současné práci dostal?

Už v létě na PSG aréně, tedy ve velkokapacitním očkovacím centru, jsem koordinoval mimo jiné technické zázemí. Zkušenosti jsem uplatnil ve chvíli, kdy kraj hledal zástupce koordinátora očkování, a tak jsem tady. Od začátku týdne už opravdu naplno.

Omikron se nezdá být ve svých projevech tak tvrdý jako jeho mutační předchůdci. Očkuje se tedy méně?

Momentálně to tak je. Šestitisícová denní kvóta ve Zlínském kraji je v těchto dnech asi na polovině. Ale jedeme dál, postupně rozšiřujeme očkování u praktických lékařů.

Jste aktivní vrcholový sportovec. Pohyb máte v popisu práce. Myslíte, že je pořád důležitý i v rekreační formě pro získávání a podporu přirozené imunity?

Na sto procent, pohyb je důležitý vždycky, za každé situace. Myslím si, že je jednoznačně nenahraditelný.

Jak teď vidíte blízkou budoucnost profesionálních sportovních soutěží?

Právě díky očkování věřím, že se soutěže neukončí, jak už jsme to zažili. V tomto směru jsem jasně pozitivní.

Což svádí k otázce, jak jste na tom s očkováním ve vašem klubu?

Snažím se jít příkladem, u nás je proočkovanost prakticky stoprocentní, ale ne všude v okolních klubech to platí. Já jdu příkladem a rozhodně nepociťuji, že jsem radioaktivní, sledovaný či čipovaný. (úsměv)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x